Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Školy na Vysočině čekají investice za miliony. Ideální dobou na opravy jsou letní prázdniny

Řadu základních škol na Vysočině čekají v nejbližší době rozsáhlé stavební úpravy. Jen u tří z nich, kde již práce začaly nebo se v nejbližších týdnech chystají, přesáhnou náklady 150 milionů korun. Obce investují díky evropským dotacím z IROP. Musí ale školy přestavět do 28. června 2019. Vzhledem k velkému množství stavebních zakázek se někteří starostové obávají toho, že termín nestihnou. Krajním řešením je žádost na ministerstvo pro místní rozvoj o posunutí termínu, řekl starosta Radostína na Žďársku Antonín Váša.

Radostín je teprve před výběrovým řízením a dodavatele ještě nemá. „Rádi bychom začali o prázdninách, ale vím, že z pohledu stavařských firem je to kritická doba, protože škol se opravuje hodně. Je s velikým otazníkem, jestli se nám na prázdniny podaří někoho zajistit,“ řekl Váša. Obec získala dotaci 29 milionů korun. Odhadované náklady na úpravu školy, kterou navštěvuje asi 260 žáků, jsou 34 milionů.

„Sehnat dnes stavební firmu na cokoli je problém, nám se to ale podařilo a začátkem května začneme stavět,“ řekl starosta obece Okrouhlice na Havlíčkobrodsku Lubomír Pospíchal. Náklady na přístavbu tamní školy budou asi 42 milionů korun. Část peněz půjde i na výstavbu parkovacích míst v okolí školy nebo prodloužení chodníků a úpravu silnice, což bylo podmínkou stavebního úřadu kvůli zvýšení dopravní bezpečnosti. „I když máme jen žáky od první do páté třídy, tak tam mám asi 26 parkovacích míst,“ řekl Pospíchal.

Stavební řízení to podle něho pozdrželo o rok. Obec ale měla čas získat na zvýšení dopravní bezpečnosti další dotaci a usiluje i o dotaci z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Podle předběžného odhadu starosty zaplatí obec nakonec z celkových nákladů na rozšíření školy asi deset milionů korun. 

Školu asi za 77 milionů včetně vybavení budou rozšiřovat i ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Kromě nejstarší zděné části ze 60. let minulého století ji tvoří také tři montované pavilony stavěné v 80. letech.  V roce 2011 již město na jeden z pavilonů udělalo přístavbu, a zvýšilo tak kapacitu mateřské školy na 151 dětí. Prozatím není plně obsazená, má rezervu a může přijímat i dvouleté děti.

„Obdobně budeme nyní postupovat s pavilony dva a tři,“ řekl starosta Ždírce Jan Martinec. Stavební firma si převzala budovu už na začátku dubna. Prozatím ale podle Martince vyrábí ocelové konstrukce a fakticky začne na školní budově pracovat v polovině května. V květnu 2019 má být rozšíření školy dokončené. Dotace z IROP jsou 52 milionů korun.

Autoři

Štítky školy, opravy, investice, prázdniny, Kraj Vysočina, Radostín, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, okres Žďár nad Sázavou, dotace, pavilon, Jan Martinec, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy na Vysočině čekají investice za miliony. Ideální dobou na opravy jsou letní prázdniny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.