Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Stavebním firmám z Vysočiny v loňském roce stoupla výroba skoro o čtrnáct procent

Stavební podniky na Vysočině vykázaly za minulý rok základní výrobu v hodnotě 5,92 miliardy korun, v meziročním porovnání si polepšily o 13,9 procenta. Mezi kraji to byl v tomto oboru nejrychlejší procentuální růst, stavební výroba v celé ČR loni klesla o 1,7 procenta. Loňské zvýšení objemu zakázek ale u firem z Vysočiny nevyrovnalo propad, který je postihl v roce 2016. Vyplývá to z údajů zveřejněných jihlavskou správou Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V roce 2016 klesla firmám na Vysočině stavební výroba o 18,5 procenta na 5,199 miliardy korun. Za rok 2015 podle ČSÚ uskutečnily zakázky v souhrnné hodnotě 6,38 miliardy korun a hranici šesti miliard překročily i v předcházejících dvou letech.

Statistici sledují základní ukazatele stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci. Na Vysočině loni měly tyto firmy loni v průměru 4111 pracovníků, v porovnání s rokem 2016 jejich počet stoupl o 3,3 procenta.  Platy ve stavebnictví se na Vysočině minulý rok zvýšily průměrně o 7,2 procenta na 30 334 korun hrubého měsíčně. Hranici 30 tisíc korun převýšily poprvé, stejně jako hrubé měsíční mzdy vyplácené minulý rok průmyslovými podniky na Vysočině.

V Česku se hrubá mzda ve stavebních firmách vloni meziročně zvedla o 4,7 procenta na 34 506 korun. Nižší platy než na Vysočině vyplácely stavební podniky v šesti krajích.

Základní stavební výroba se podle ČSÚ minulý rok snížila v sedmi krajích.  Největší meziroční propad zaznamenali statistici v Ústeckém kraji, kde výroba stavebních firem klesla o 15,6 procenta. Naopak růst produkce o více než desetinu měly kromě Vysočiny i stavaři v Jihočeském kraji a v Karlovarském kraji.

Autoři

Štítky stavba, výroba, firma, zakázka, ČSÚ, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, stavební firma, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebním firmám z Vysočiny v loňském roce stoupla výroba skoro o čtrnáct procent | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.