Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Roste zájem o domácí hospicovou péči. Kraj na ni přispěje více než deseti miliony

Zájem o služby domácí hospicové péče na území regionu podle statistik vedených Krajem Vysočina stoupá. Zatímco v roce 2016 o specializovanou pomoc s domácí péčí v posledních dnech života svých blízkých požádalo 315 klientů, v roce 2017 už poskytovatelé evidovali 426 pomocí. Na území Kraje Vysočina služby domácího hospice nabízí sedm poskytovatelů.

„Kraj Vysočina se v případě podpory domácí hospicové péče řídí zásadami, podle kterých jsou tyto služby z krajského rozpočtu dofinancovány. Stejně jako v roce 2017 bude na činnost domácí hospicové péče uvolněno až deset milionů korun,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních služeb Pavel Franěk.

Domácí hospicová péče se skládá jednak z činností, které spadají do odlehčovací služby, kterou mají provozovatelé registrovanou jako sociální službu financovanou podle schválených pravidel pro poskytování vyrovnávací platby z prostředků kraje a MPSV.

O financování této složky hospicové péče již provozovatelé požádali v dotačním řízení podle zásad schválených zastupitelstvem kraje v prosinci a podle nich bude stanoven příspěvek kraje na vyrovnávací platbu s přepočtem na úvazek. Další složkou domácí hospicové péče jsou činnosti, které nelze zařadit mezi činnosti definované zákonem o sociálních službách (např. zdravotnické úkony, zapojení lékařů, půjčování pomůcek anebo práce s pozůstalými).

Rozšíření týmu 

Tyto činnosti je nutné z rozpočtu kraje spolufinancovat na základě samostatných Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina, přičemž tyto činnosti jsou hrazené i z dalších zdrojů (např. ze zdravotního pojištění, úhrad klientů apod.). S ohledem na tyto okolnosti je Kraj Vysočina připraven podpořit financování úvazků pracovníků  poskytujících přímou péči klientům až 42 tisíci korun měsíčně, což je o deset tisíc více než v loňském roce. Při výpočtu podpory úvazků byly zohledněny provozní náklady střediska hospicové péče, pronájmy objektů, autoprovoz, administrativa nebo také náklady na vybavení pro pomoc klientům.

U některých služeb hospicové péče je důležité rozšíření týmu o další lékaře, kteří drží pohotovosti a podle potřeby poskytují péči přímo v domácnosti v kteroukoliv denní nebo noční dobu. „Toto zvýšené zabezpečení lékařské pomoci je podpořeno větším zapojením zdravotních sester a umožňuje předcházet hospitalizacím, které nejsou ze zdravotního hlediska úplně nezbytné, a s terénní podporou mohou umírající strávit poslední část života v domácím prostředí,“ upřesňuje Pavel Franěk.

Domácí hospic svaté Zdislavy v Třebíči a Domácí hospic Vysočina jsou zapojeny do projektu VZP, která hradí péči lékařů a zdravotních sester zajištěnou 24 hodin a 7 dnů v týdnu podle potřeby klientů a jejich rodin. Projekt má ověřit předpoklad, že domácí péče o pacienty v terminálním stádiu je pro ně nejen komfortnější, ale také ekonomicky výhodnější. Právě na okrese Třebíč je v poslední době zaznamenáván nejvyšší nárůst využití služeb domácí hospicové péče. Přínosné je také to, že Nemocnice Třebíč je partnerem uvedeného domácího hospice.

Už osmým rokem 

Nevyléčitelně nemocní a jejich rodiny mohou využívat pro poslední období života také paliativní a hospicové služby například v jihlavské nemocnici.

Kraj Vysočina podporuje poskytování hospicové péče systémově od roku 2010. Celkové náklady jednotlivých poskytovatelů na zajištění hospicové péče v Kraji Vysočina se ročně pohybují kolem 20 milionů korun s tím, že k jejímu poskytování přispívá také funkční síť domácí ošetřovatelské péče, odlehčovacích služeb, spolupráce s nemocnicemi i s praktickými lékaři. Kraj na služby hospicové a domácí hospicové péče uvolní v roce 2018 celkem 11,2 milionů korun.

Poskytovatelé Domácí hospicové péče na území Kraje Vysočina

1)   Domácí hospic Vysočina Nové Město na Moravě, Středisko hospicové péče Jihlava pokrývá území Jihlava s možným přesahem na Telčsko, Středisko hospicové péče Nové Město na Moravě s pracovištěm ve Velkém Meziříčí pokrývá území Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem, Velké Meziříčí

2)   Oblastní charita Havlíčkův Brod – území Havlíčkův Brod, Chotěboř, Světlá nad Sázavou, Humpolec

3)   Oblastní charita Pelhřimov – území Pelhřimov, Pacov

4)   Diecézní charita Brno, Oblastní charita Jihlava – území Jihlava, Telč

5)   Diecézní charita Brno, Oblastní charita Třebíč – území Třebíč, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou

6)   Diecézní charita Brno, Oblastní charita Žďár nad Sázavou - území Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem, Velké Meziříčí

7)   Sdílení o.p.s. Telč – území Telč a 20 kilometrů od Telče

Tisková zpráva | Foto Charita Pardubice

Štítky hospic, zájem, podpora, Kraj Vysočina, charita, Jihlava, Třebíč, Telč, sociální služby, Nové Město na Moravě, Pavel Franěk, lékař, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roste zájem o domácí hospicovou péči. Kraj na ni přispěje více než deseti miliony | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.