Počasí dnes17 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Kraj Vysočina v tomto roce přispěje vesnicím na prodejny čtyřmi miliony korun

Kraj Vysočina letos přispěje malým vsím na udržení prodejen potravin a smíšeného zboží čtyřmi miliony korun, zatímco v loňském pilotním programu dělil poloviční částku. Dotace se tentokrát týká vesnic, v nichž žije nejvýše 400 lidí. Pro své místní části o ni mohou žádat také sídla do 5000 obyvatel. Druhý ročník grantového programu Venkovské prodejny vyhlásilo včerejší zastupitelstvo kraje. Žádosti mohou obce podávat od 30. dubna do 30. května.

„Předpokládáme, že v budoucnu bude tato problematika našeho venkova řešena z národní úrovně, kdy příslušná ministerstva na tuto snahu kraje navážou,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Pacal (STAN). Vloni se o krajskou dotaci na Vysočině hlásilo 91 obcí, peníze vyšly jen na 55. Kromě většího objemu peněz kraj na základě loňského převisu poptávky upravil i některá kritéria programu, včetně horní hranice počtu obyvatel. Vloni měly šanci na dotaci vesnice nejvýše s 300 obyvateli nebo části obcí, v nichž dohromady žilo do 2000 lidí.

Kraj letos chce rozdělit ze svého Fondu Vysočiny do grantů 67 milionů korun.  Zastupitelstvo vyhlásilo šest grantových programů, v nichž mohou žadatelé vyčerpat dohromady 15,8 milionu korun. Největší částka půjde na venkovské prodejny. V dalších třech programech kraj nabízí shodně po třech milionech na podporu rozvoje místních částí měst a obcí, na vybavení pro zařízení sociálních služeb a na hospodaření s odpady. Na dotování regionálních kulturních akcí má kraj připraveno 1,8 milionu korun a zbývající milion na podporu spolupráce podnikatelů a výzkumných institucí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky prodejny, dotace, podpora, venkov, Kraj Vysočina, Pavel Pacal, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina v tomto roce přispěje vesnicím na prodejny čtyřmi miliony korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.