Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vysočinu trápí sucho. Tři roky vydatně nepršelo, je nutno zadržovat vodu v krajině

Poslední tři roky se pohybují roční srážky na území Kraje Vysočina pod dlouhodobým normálem, což se projevuje na množství i kvalitě podzemních i povrchových vod. Tuto skutečnost letos pociťuje nejpalčivěji především východní a jižní část Vysočiny.

Podle Filipa Chuchmy z Českého hydrometeorologického ústavu situaci dokladuje fakt, že letos v létě téměř úplně vyschly například řeky Rokytná, Brtnice a velké problémy nastaly na řece Želetavě. Došlo ke snížení vydatnosti většiny zdrojů podzemních vod v kraji.

Za přítomnosti zástupců obcí, zemědělských i vodárenských společností a dalších byl „nastartován“ proces hledání účinných opatření, která by v optimální kombinaci ve střednědobém a dlouhodobém horizontu měla přispět ke snížení rizika nedostatku vody na území Kraje Vysočina.

„Je třeba se o sebe postarat přímo v regionech. Především některé obce už nemají čas čekat na jakákoli opatření, protože jim dochází pitná voda. Proto jsem navrhl zřízení pracovní skupiny, která v následujících měsících připraví návrh opatření jak preventivního, tak okamžitého charakteru, která budou následně předložena k realizaci. Jinou kapitolou jsou peníze na tato opatření. Nic není zadarmo, očekáváme pomoc od státu, ale i kraj deklaruje do budoucna opakované vyhlášení tradičních dotačních programů v oblasti vodního hospodářství v obcích na území kraje - grantového programu Čistá voda v rámci Fondu Vysočiny a dotací podle zásad zastupitelstva kraje,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky déšť, srážky, sucho, voda, krajina, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, Brtnice, Želetava, Rokytná (řeka), Jiří Běhounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinu trápí sucho. Tři roky vydatně nepršelo, je nutno zadržovat vodu v krajině | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.