Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici nedoporučují Sedlici. U dvou rybníků přibyly sinice

Z 19 přírodních koupališť na Vysočině prověřovaných krajskou hygienickou stanicí je nevhodná ke koupání pouze nádrž Sedlice na Pelhřimovsku kvůli sinicím. Sinice ale přibyly i ve vodě rybníků Černý na Jihlavsku a Medlov na Žďársku. Některým lidem by to podle hygieniků mohlo způsobit zdravotní potíže, proto rekreantům doporučují se po koupání osprchovat. Naopak čistou vodu si udrželo devět vodních ploch. Tento týden měla voda teplotu od zhruba 21 po 25 stupňů Celsia.

Nádrž Sedlice má kvůli velkému výskytu sinic vodu nevhodnou ke koupání od 22. června. „Senzitivním osobám tam hrozí vyrážky, případně nějaké žaludeční potíže,“ upozornila Věra Tesařová z pelhřimovského pracoviště hygienické stanice. Doplnila, že se kvalita vody v nádrži zhoršuje, a pokud bude teplé počasí, není vyloučeno vydání zákazu koupání.

Čistou vodu naopak rekreantům stále nabízí Břevnická nádrž na Havlíčkobrodsku a na Jihlavsku rybníky Velký Pařezitý, Malý Pařezitý a biotop Malvíny v Třešti. Na Pelhřimovsku je čistá voda v lomu u Horní Cerekve a v nádrži Trnávka, na Třebíčsku v přehradě Dalešice a v koupališti Stejskal u Rouchovan. V okrese Žďár nad Sázavou má nejčistší vodu koupací biotop v Šiklově Mlýně.

Jen malé znečištění vykazovaly tento týden rybníky Kachlička, Ředkovec, Domanínský, Sykovec a Velké Dářko. Stejné hodnocení získaly od hygieniků nádrž Pilská ve Žďáru nad Sázavou a novoměstské koupaliště. Tyto plochy většinou vykazují mírně zvýšený obsah chlorofylu, jejich voda je ale stále nezávadná.

Autoři | Foto www.khsjih.cz

Štítky koupání, rybníky, nádrže, hygienici, čistota, doporučení, sinice, Sedlice, rybník, Kraj Vysočina, nádrž, Krajská hygienická stanice, okres Pelhřimov, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Medlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Hygienici nedoporučují Sedlici. U dvou rybníků přibyly sinice | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.