Počasí dnes17 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Vysočina má za sebou letošní sčítání zvěře. Jaké jsou po chladné zimě výsledky?

Podle letošního sčítání zvěře, které lesníci provedli ve dnech 4. února a 4. března, se v honitbách na Vysočině nachází téměř 28 tisíc kusů srnčí zvěře, 24 tisíc zajíců a kolem 3 500 kusů černé zvěře. Z ptáků se v přírodě nejčastěji vyskytují divoké kachny a bažanti.

„Povinnost každoročně sčítat zvěř je dána zákonem o myslivosti. Údaje pak pomohou k lepšímu hospodaření v jednotlivých honitbách a ke stanovení plánu lovu tak, aby počty zvěře zůstávaly v zákonných limitech,“ upřesnil Martin Hyský, krajský radní pro oblast lesního hospodářství.

Sčítání volně žijících zvířat se provádí každoročně v zimních a jarních měsících, a to hlavně formou přímého pozorování v kombinaci s kontrolou pobytových znaků, zejména sledováním stop a dalších znaků pobytu zvěře.

„Letošní zima s dostatkem sněhové pokrývky výrazně přispěla k přesnějším údajům o počtu divoké zvěře. Uživatelé jednotlivých honiteb mají přesně stanovené minimální a maximální počty stavů zvěře, tak aby na jednu stranu nehrozilo vyhynutí některých druhů, na druhou stranu, aby zvěř při přemnožení nezpůsobovala v přírodě velké škody,“ upřesnil Martin Hyský.

Poslední sčítání ukázalo, že v roce 2016 žilo na Vysočině přes 28 tisíc kusů srnčí zvěře, přes 3 200 prasat divokých a téměř 24 tisíc zajíců polních. Kachna divoká byla zastoupena více než 12 tisíci kusy a bažant je zastoupen ve statistikách v počtu přes 7 tisíc kusů.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, Martin Hyský, zima, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina má za sebou letošní sčítání zvěře. Jaké jsou po chladné zimě výsledky? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.