Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Probíhá příprava na další vlnu kotlíkové dotace. Jaké jsou nové podmínky pro čerpání?

Rada Kraje Vysočina již 18. dubna rozhodla o žádostech předložených v rámci dodatkové výzvy prvního kola kotlíkových dotací. Celkem bylo podpořeno 249 žádostí za téměř 30 milionů korun. Úspěšní žadatelé byli vyrozuměni a postupně jsou jim vraceny podepsané smlouvy o poskytnutí dotace.

Pro příjemce kotlíkových dotací byly rovněž uspořádány semináře ve všech bývalých okresních městech Kraje Vysočina. Jejich cílem bylo přiblížit příjemcům realizaci projektu, která musí být dle smlouvy dokončena nejpozději 30. listopadu a celkem se jich zúčastnilo 180 příjemců či jejich zástupců.

16. března byla vyhlášena 67. výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci „Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020 “. „V rámci této výzvy podávaly kraje svoje projekty na realizaci další vlny kotlíkových dotací nejpozději do 28. dubna. Projekt podaný Krajem Vysočina předpokládá rozdělit dalších více než 230 milionů korun a vyměnit minimálně 2 486 starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější zdroje tepla. V současné době je projekt ve fázi hodnocení a čeká na rozhodnutí o poskytnutí dotace ze strany Ministerstva životního prostředí ČR. Poté bude možné ze strany kraje vyhlásit další podmínky pro čerpání prostředků na výměny zdrojů tepla pro konečné uživatele,“ uvedl Pavel Pacal, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování.

Pro novou výzvu stanovilo Ministerstvo životního prostředí ČR několik nových podmínek pro čerpání dotace. Nejdůležitější jsou zejména tyto:

  • vyloučení podpory kotlů spalujících výhradně uhlí
  • v případě kombinovaných kotlů na uhlí a biomasu budou podporovány pouze kotle s automatickou podávkou paliva (samočinné)
  • nové nastavení výše dotace – kombinované kotle na uhlí a biomasu 75 % celkových nákladů, maximálně však 75 tisíc korun, plynové kondenzační kotle 75 % celkových nákladů, maximálně však 95 tisíc korun, kotle výhradně na biomasu s ručním přikládáním 80 % celkových nákladů, maximálně však 100 tisíc korun a kotle výhradně na biomasu s automatickým přikládáním a teplená čerpadla 80 % celkových nákladů, maximálně však 120 tisíc korun
  • zrušení povinnosti realizovat mikroenergetické opatření či dokládat průkaz energetické náročnosti budovy
  • výměna zdroje tepla bude možná pouze v případě, že starý kotel je 1. nebo 2. emisní třídy (bude nutno dokládat kontrolou technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva - takzvaná revize kotle povinná ze zákona)

Seznam registrovaných zařízení, která je možné v rámci kotlíkových dotací instalovat, je k vidění na stránkách https://svt.sfzp.cz/. Jedná se o ty výrobky, u jejichž registrace je uvedeno Kotlíkové dotace – 2. kolo (67. výzva OPŽP od 2017).

Vyhlášení výzvy pro konečné uživatele (fyzické osoby) se předpokládá na podzim roku 2017, tento termín však bude záviset na vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace kraji ze strany Ministerstva životního prostředí.

Aktuální informace najdou zájemci ZDE. 

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky dotace, Kraj Vysočina, Ministerstvo životního prostředí České republiky, projekt, biomasa, Pavel Pacal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Probíhá příprava na další vlnu kotlíkové dotace. Jaké jsou nové podmínky pro čerpání? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.