Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dotace od kraje zlepší fasády historických staveb. Prokouknou třeba domy v Telči a Polné

Kraj Vysočina pošle stejně jako loni 1,6 milionu korun z Fondu Vysočiny na obnovu objektů v památkově chráněných územích. Peníze si rozdělí 19 majitelů budov a dalších objektů. Nejvíce peněz půjde na opravy fasád historických staveb. Dotace na tyto akce schválila tento týden krajská rada, dotace pro města budou schvalovat krajští zastupitelé na svém jednání 9. května.

Peníze z grantového programu Památkově chráněná území jsou určeny pro objekty, které nemají status památky, ale nacházejí se v památkově chráněném území. „Letos se z krajské dotace podaří opravit několik fasád historických domů, vstupní vrata, vyměnit okna nebo renovovat pavlače,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jana Fischerová (ODS).

Novou fasádu dostane například bývalý zámecký lihovar v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku, historické domy v Polné a v Telči na Jihlavsku nebo budova bývalého kina v Havlíčkově Brodě. Tam se navíc vymění i okna a vstupní dveře. Maximální výše dotace 100 tisíc korun pomůže také s celkovou renovací historických pavlačí v měšťanských domech v Telči a Třebíči.

Také samosprávy plánují využít peníze zejména na opravy fasád historických budov ve svém majetku. To se týká například Havlíčkova Brodu a Počátek.

Kraj každoročně obdrží víc žádostí, než může z dotačního programu podpořit.  Letos se sešlo 27 požadavků za více než dva miliony korun. Dvě žádosti byly vyřazeny kvůli administrativním chybám, v jednom případě byla dotace krácena a šesti žádostem nebylo možné vyhovět kvůli nedostatku připravených peněz.

Grantový program Památkově chráněná území vyhlašuje Kraj Vysočina od roku 2010. Za tu dobu přispěl na obnovu nepamátkových objektů na svém území přibližně 9,5 milionu korun.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky fasáda, Kraj Vysočina, peníze, dotace, Telč, Polná, Jana Fischerová, ODS, Havlíčkův Brod, Jaroměřice nad Rokytnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace od kraje zlepší fasády historických staveb. Prokouknou třeba domy v Telči a Polné | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.