Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zebra se za Tebe nerozhlédne a Vidíme se: Tento týden bude věnován bezpečnosti chodců

Bezpečnost chodců se v letošním roce řadí v našem kraji mezi priority dopravních policistů, protože tito účastníci provozu stále patří mezi ty nejohroženější. V roce 2016 šetřili policisté na Vysočině celkem 122 dopravních nehod s účastí chodců. Při těchto nehodách čtyři lidé zemřeli, jedenáct jich utrpělo těžké zranění a 101 chodců se při nehodách zranilo lehce. V 39 případech dopravní nehodu zavinili sami chodci. Při šetření sedmnácti nehod policisté zjistili, že chodec byl pod vlivem alkoholu.

V průběhu celého letošního roku se budou policisté v rámci své služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích zaměřovat na kontrolu chodců s cílem co nejvíce zvýšit jejich právní vědomí v oblasti bezpečného chování v silničním provozu.  Začátkem dubna se v našem kraji budou konat dvě dopravně bezpečnostní akce zaměřené na chodce. Jednou z nich je celorepublikový projekt Vidíme se, jenž je zaměřený ma viditelnost účastníků silničního provozu. Tato akce začala již loni začátkem prosince a pokračovala v lednu a v únoru letošního roku. Do dubnové dopravně bezpečnostní akce budou zapojeni především dopravní policisté, kteří se ve spolupráci s policisty oddělení tisku a prevence budou v rámci kontrol zaměřovat na chodce, zdali dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ upřesňuje Jana Kroutilová, policejní mluvčí.

Souběžně bude probíhat preventivní projekt Zebra se za Tebe nerozhlédne!. V České republice proběhne již po desáté, koná se dvakrát ročně. Cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu především v blízkosti přechodů pro chodce tak, aby chodci uměli správně přecházet přes komunikaci v místech, kde je vyznačený přechod pro chodce, ale také v místech, kde takový přechod není,“ doplňuje Kroutilová.

Ve tmě reflexní prvky 

Chodec je povinen při přecházení vozovky použít přechod pro chodce vždy, když je od něho vzdálen do padesáti metrů. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo. „Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na komunikaci se chodec musí přesvědčit, zda může vozovku bezpečně přejít. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče náhlé změnit směr nebo rychlost jízdy. Dále nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Chodec také nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce,“ jmenuje zásady bezpečného přecházení Jana Kroutilová.

Pravidla pohybu chodců po pozemních komunikacích upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Od 20. února loňského roku vstoupila v účinnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která přinesla novou povinnost pro chodce. Jde o povinnost použití reflexního prvku při nedostatečné viditelnosti. „Jde o povinnost, která výrazně přispívá ke snížení rizik střetů osob s vozidly na místech, která nejsou dostatečně osvětlena a zároveň na nich chybí chodník. Použitím reflexního prvku nebo oděvního prvku s reflexními doplňky se dosáhne významného zviditelnění chodce, přičemž tím dojde k větší bezpečnosti pro všechny účastníky silničního provozu. S reflexními prvky je chodec vidět až na vzdálenost 200 metrů, takže řidič má možnost adekvátně zareagovat,“ říká policejní mluvčí.

Reflexní prvek umístěný na viditelném místě musí mít každý chodec, který se bude za snížené viditelnosti pohybovat po pozemní komunikaci, na níž není chodník ani veřejné osvětlení. Neoznačený chodec může dostat pokutu až dva tisíce korun.

„Důležité je také upozornění, že chodci smějí jít po pozemní komunikaci nejvýše dva vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou,“ uvádí na závěr Kroutilová.

Kdy a kde budou probíhat uvedené bezpečnostní akce?

Havlíčkův Brod, ulice Wolkerova (u ZŠ), středa 5. dubna od 7:00 do 8:00

Pelhřimov, Třída Legií (u kina), čtvrtek 6. dubna od 12:00 do 13:00

Brtnice, silnice II/405 (příjezd do obce u hřiště), pátek 7. dubna od 7:00 do 8:00

Foto Budějcká Drbna

Štítky havárie, přechod pro chodce, silniční provoz, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zebra se za Tebe nerozhlédne a Vidíme se: Tento týden bude věnován bezpečnosti chodců | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.