Na Vysočině vloni evidoval celní úřad 34 pivovarů, mezi nimi 27 minipivovarů s roční produkcí piva do 10 tisíc hektolitrů. Letos v dubnu začal znovu fungovat malý pivovar v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku.
V letošní sezoně má v plánu uvařit 200 hektolitrů piva, které s odkazem na dlouholetou těžbu uranové rudy v tomto regionu dostalo jméno Štajgr. „Pivo vaříme jako koníček, všichni máme svoji práci,“ uvedl Radek Padrtka, jeden ze tří provozovatelů bystřického minipivovaru, k objemu výstavu.
Zařízení minipivovaru s kapacitou pět tisíc hektolitrů v turistickém centru Eden si pronajali, vaří světlý dvanáctistupňový ležák. Podle Padrtky jde na odbyt. Areál Eden s opraveným panským dvorem Mitrovských a horáckou vesnicí byl otevřený v roce 2015.
Celní úřad pro Kraj Vysočina evidoval vloni 34 pivovarů, které celkem vystavily 691 tisíc hektolitrů piva. „Největším pivovarem v regionu zůstává pivovar Bernard v Humpolci, mírně zvýšenou výrobu vykazuje většina pivovarů,“ uvedl mluvčí úřadu Richard Zeman. Počet minipivovarů v kraji se podle něj v posledních letech zásadněji neměnil.
Domácí vaření piva nahlásilo vloni celnímu úřadu na Vysočině 30 fyzických osob. Jde o výrobu pro vlastní spotřebu, která v součtu nepřevýší dva tisíce litrů za kalendářní rok.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám