Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Den architektury na Vysočině bude v Jihlavě i s poezií. Co všechno návštěvníci uvidí?

Vysočina se od soboty připojí k akci Den architektury. Prohlídky budou i ve Žďáru nad Sázavou, Fryšavě pod Žákovou horou nebo Humpolci. O den později bude v Jihlavě. Místo procházky zvolili organizátoři projížďku na kole, navíc akci propojí s poezií. Den architektury bude pokračovat až do 5. října, kdy v třebíčské bazilice svatého Prokopa soubor Czech Ensemble Baroque odehraje premiéru Mše ke svatému Prokopovi Františka Václava Habermanna.

V sobotu si budou moci lidé při komentované prohlídce vedené historičkou Lenkou Šimo projít secesní Hotel Veliš. V hotelu kdysi nocoval i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Do Žďáru zájemce znovu akce pozve 2. října, na kdy je připravená prohlídka Stalingradského sídliště. Průvodcem bude i architekt Jiří Vítek.

V Jihlavě bude nedělní projížďka na kole, protože organizátoři chtějí navštívit až 20 míst. „Ještě nejsou přesně vybraná," řekla ČTK architektka Jana Nováková, která akci spolupořádá. Přesná trasa, při které nebude kladen důraz na skvosty architektury, ale na nevšední místa a zákoutí města, vzniká ve spolupráci s básníky. Zatím se jich přihlásilo asi deset, čas mají do pátku. Jejich básně by pak měly na vybraných místech zaznít. „Cílem není podat o místech maximální informace, spíš na ně upozornit, aby si jich lidé třeba také všímali, protože jsou to občas taková pozapomenutá místa, která ale pro někoho mohou mít svůj význam," řekla Nováková.

Festival Den architektury bude počtrnácté, připravuje ho spolek Kruh s lokálními organizacemi a iniciativami. Letos se svým heslem Proces Proměny odkazuje ke 100. výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky. Vstup na akce je zdarma, v některých případech je potřeba s ohledem na kapacity rezervace. Program je na webu.

Ohodnoť článek

Štítky architektura, zábava, památky, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den architektury na Vysočině bude v Jihlavě i s poezií. Co všechno návštěvníci uvidí? | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.