Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Na Vysočině je zákaz koupání v Trnávce a Ředkovci. Zhoršila se i voda v Kachličce

Na Vysočině dnes hygienici prodloužili zákaz koupání v přehradě Trnávka u městské pláže Červené Řečice a v rybníku Ředkovec na Havlíčkobrodsku. Zhoršila se voda v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, není vhodná ke koupání. V přehradě Sedlice byl zákaz koupání odvolaný, ale čistota vody tam je nižší. Vyplývá to z údajů na webu krajské hygienické stanice.

V rybníku Ředkovec platí zákaz koupání kvůli velkému výskytu sinic a chlorofylu od 11. července, pro Trnávku u Červené Řečice ho hygienici vydali o týden později.

Hygienici na Vysočině nyní kontrolovali jen ta přírodní koupaliště, která měla před týdnem znečištěnou vodu. Kromě Sedlice se na Pelhřimovsku mírně zlepšila kvalita vody v druhém odběrovém místě na téměř stohektarové přehradě Trnávka, kterým je Petračka. Po koupání by se tam ale lidé měli osprchovat.

Zhoršenou jakost vody má stejně jako Trnávka v Petračce také Břevnická nádrž u Chotěboře a přehrada Sedlice.

VIDEO: Má rybník čistou vodu? Lidem na Vysočině napoví barevný smajlík

K běžným povinnostem krajských hygieniků v tomto předletním a následném letním období patří pravidelný monitoring jakosti vody v koupacích plochách. O tom, která přírodní koupaliště budou podrobena analýze, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví....

V posledním týdnu se pročistily dvě rekreační vodní plochy na Ždársku. Rybník Koupaliště v Novém Městě na Moravě je vhodný ke koupání, vodu má bez viditelného znečištění. Voda se zlepšila také ve žďárské Pilské nádrži, v níž ubylo sinic. Voda je jen mírně zakalená, podle hygieniků je vhodná ke koupání.

Z 19 přírodních koupališť, která v létě sleduje krajská hygienická stanice, měly před týdnem čistou vodu tři přírodní biotopy v Třešti, Jemnici a Šiklově mlýně, přehrada Dalešice i koupaliště Stejskal v Rouchovanech na Třebíčsku. Dobré koupání tradičně nabízejí rybníky Velký a Malý Pařezitý na Jihlavsku a zatopený lom v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je zákaz koupání v Trnávce a Ředkovci. Zhoršila se i voda v Kachličce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.