Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výročí pelhřimovského rodáka Oldřicha Lipského připomene oslava i nový dokument

Syn režiséra Oldřicha Lipského Dalibor připravuje na červen spolu s městem Pelhřimov vzpomínkovou akci na svého otce, pelhřimovského rodáka, který by letos oslavil 100. narozeniny. Zároveň pracuje na novém dokumentu o něm. ČTK řekl, že film by měl mít premiéru v červenci.

„Domluvili jsme se s mojí sestrou Ludmilou, že už je to výročí, které si zaslouží důstojnou oslavu. A při té příležitosti také dělám nový dokument, protože o tátovi je svým způsobem jen jediný z roku 2005, který trochu příliš akcentuje jeho předčasnou smrt a je smutnější, než bych chtěl," řekl Dalibor Lipský. Oslava bude 22. června odpoledne na pelhřimovském Masarykově náměstí, na kterém stojí rodný dům Oldřicha Lipského. „Abych to nazval jednoduše, chtěl bych zkusit udělat něco, co by asi udělal tatínek, kdyby to režíroval," řekl k oslavě Lipský.

Svoji účast na ní už podle něho potvrdili Naďa Konvalinková s Jiřím Lábusem. Vystupovat bude také místní základní umělecká škola nebo pelhřimovský ochotnický divadelní spolek Rieger, do kterého se zapojil již Vilém Lipský, otec režiséra Oldřicha a herce Lubomíra Lipských. „Samozřejmě tam chci dostat i cirkusovou linku, kterou měl táta ve svých filmech také zastoupenou," dodal Lipský. Víc další účinkující nepřiblížil, měli by být pro návštěvníky překvapením. Slavnost, kterou tvůrci koncipují jako pohled do zákulisí filmu, bude snímat několik kamer, aby bylo možné přiblížit dění na pódiu i mimo ně.

Premiéra na začátku letních prázdnin 

Dokument Oldřich Lipský-Komedie, které čas prověřil, vzniká v Lipského produkci a jeho premiéra by měla být na začátku letních prázdnin v České televizi. Dalibor Lipský je režisérem snímku a jeho syn Tomáš stojí za kamerou. Přes 50 minut dlouhý film přiblíží život Oldřicha Lipského v Pelhřimově a pak v Praze, přesněji v barrandovských filmových studiích. O vzpomínky na režiséra snímků jako Tajemství hradu v Karpatech, Marečku, podejte mi pero! nebo Tři veteráni, se v něm podělili i Iva Janžurová, Zdeněk Svěrák nebo Petr Nárožný.

Oldřich Lipský se narodil 4. července 1924. Patřil k nejvýraznějším postavám českého filmu 60. a 70. let minulého století, jeho filmy znají i za hranicemi. Světovou slávu získala jeho parodie na westerny Limonádový Joe, snímky Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Adéla ještě nevečeřela patří k tomu nejlepšímu, co v tehdejším Československu v komediálním žánru vzniklo. Svůj poslední film, Velkou filmovou loupež, už nedokončil, zemřel 19. října 1986 ve věku 62 let.

„Lipští jsou asi naši neznámější rodáci. Pelhřimov si je připomíná hodně. Kromě toho, že mají pamětní desku na rodném domě, tak jsme jim vytvořili také muzeum, i když se jmenuje MÚZYum Lipských. Také divadlo se jmenuje po Lubomíru Lipském a s rodinou Lipských jsme jako město ve velmi těsném spojení," řekl ČTK Martin Ecler, ředitel Kulturních zařízení města Pelhřimova. Muzeum je v provozu od roku 2005. Návštěvníci díky němu mohou vstoupit do různých filmových prostředí, podobně jako hlavní hrdinové ve Velké filmové loupeži. Jsou v něm vystavené i osobní věci členů umělecké rodiny, k vidění jsou ukázky z filmů nebo ocenění, která získal Lubomír Lipský, včetně divadelní Thálie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kafe.cz

Štítky Oldřich, Lipský, správa, film, zábava, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výročí pelhřimovského rodáka Oldřicha Lipského připomene oslava i nový dokument | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.