Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Bílý kruh bezpečí na Vysočině loni pomohl více než tisícovce lidí. Volají hlavně ženy

Na Bílý kruh bezpečí (BKB) se loni na Vysočině obrátilo s žádostí o pomoc formou osobní konzultace, prostřednictvím elektronické pošty nebo telefonu téměř 1300 lidí. Podle vedoucího poradny a případového manažera BKB Antonína Křoustka to představuje meziroční nárůst zhruba o 200 procent. Mezi klienty patří hlavně ženy.

„Odborné sociální poradenství jsme loni při osobní konzultaci v poradně poskytli ve 219 případech, to je proti předchozímu roku nárůst o takřka 30 procent,“ řekl Křoustek. V roce 2012, kdy poradna v Jihlavě zahájila činnost, o pomoc v osobním kontaktu požádalo 66 klientů.

Většinou vyhledávají pomoc poradny ženy, které se staly oběťmi domácího násilí, nebezpečného pronásledování nebo dalších trestných činů spojených s ublížením na zdraví. „Poskytli jsme ale pomoc i čtyřem pozůstalým po vraždě a čtyřem znásilněným ženám,“ uvedl Křoustek. Obrovský nárůst podle něj loni zaznamenali u případů pohlavního zneužívání.

Zvýšila se i pomoc zvlášť zranitelným obětem, která byla loni poskytnuta v 78 případech. Tři desítky klientů pracovníci poradny doprovázeli na jednání na policii a k soudu. V 41 případech vyjížděli k těm nejzávažnějším obětem do místa jejich bydliště, aby tak zmenšili jejich trauma. „Našim klientům jsme poskytli pomoc také při přípravě 112 různých žádostí, včetně 20 případů žádosti o poskytnutí peněžité pomoci od státu,“ říká Křoustek.

Rozšíření do Žďáru nad Sázavou 

V roce 2016 regionální pobočka BKB využila novou možnost poskytnout peněžitou pomoc seniorům, kteří se stali obětí kriminality. Jde o tři druhy pomoci - poskytnutí peněžité pomoci k zajištění základních potřeb, na zabezpečení bytu, který byl při trestném činu případně poškozen, a na úhradu zmocněnce chránícího práva seniora v trestním řízení. „Loni jsme tak poskytli těmto obětem pomoc ve výši takřka 100 tisíc korun,“ řekl Křoustek.

Poradna BKB na Vysočině má jednoho zaměstnance a spolupracuje s 24 dobrovolníky. Z toho je devět právníků, devět psychologů a šest asistentů. Regionální poradna BKB má sídlo v Jihlavě, ale pomoc poskytuje po celém území Kraje Vysočina. Ve spolupráci se žďárskou Charitou rozšíří letos dostupnost pomoci i přímo do Žďáru nad Sázavou, kde bude pro oběti trestné činnosti jednou v měsíci otevřena poradna.

Autoři | Foto www.bkb.cz

Štítky Kraj Vysočina, Bílý kruh bezpečí, Jihlava, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílý kruh bezpečí na Vysočině loni pomohl více než tisícovce lidí. Volají hlavně ženy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.