Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Francouzi vyhráli na MS smíšenou štafetu dvojic. Čeští biatlonisté byli desátí

Smíšenou štafetu dvojic na biatlonovém mistrovství světa podruhé v historii vyhrála Francie. V Novém Městě na Moravě zvítězili Quentin Fillon Maillet a Lou Jeanmonnotová. Stříbro před 17.610 fanoušky ve Vysočina Aréně vybojovala Itálie, bronzové bylo Norsko. Česká dvojice Jonáš Mareček, Markéta Davidová obsadila desátou příčku, o lepší umístění ji připravilo Marečkovo trestné kolo po střelbě vestoje na prvním úseku.

„Hodnotím to středně. Běželi jsme dobře. Myslím, že jsme měli pátý běžák, to je fantastické. Musíme ale trefit více terčů ze zásobníku. Jony to měl jako domácí závodník před fanoušky těžké. Byly tam nějaké blízké rány, ale také chyby. U první stojky si myslím, že udělal něco v poloze. Všechno bylo nalevo. Celkově to byl solidní závod," řekl novinářům trenér Matt Emmons.

Češi se po Marečkově zaváhání propadli až na 22. příčku s padesátisekundovým mankem na čelo. Davidová si ale vedla výborně, na svém prvním úseku dobíjela jen jednou vleže a vytáhla Česko na třináctou pozici. To pak Mareček o jednu příčku vylepšil, i když spotřeboval celkem tři náhradní náboje. Davidové se i napodruhé střelecky zadařilo, minula jen jednou ve stoje, a propracovala se na konec první desítky.

„Myslím, že to nebyl špatný závod. Desáté místo asi nezní nějak super dobře, na druhou stranu tyhle štafety jezdit neumíme. Kdyby se udělala analýza a rozkouskovalo se to, tak se třeba nepovedla jen jedna položka. Jinak si myslím, že to byl dobrý závod," podotkla Davidová.

Společně s Marečkem se postarali o druhý nejlepší český výsledek v historii disciplíny na MS. Lepší byli jen Eva Puskarčíková a Ondřej Moravec při premiéře singl mixu v roce 2019. Na vítěze dnes Češi ztratili zhruba minutu a půl.

„Přál bych si, aby ten můj výsledek byl lepší. Makula odvedla skvělou práci a to nám zajistilo alespoň desáté místo," uvedl Mareček. „Určitě máme na to, abychom v této disciplíně předváděli daleko lepší výsledky. Myslím, že i pro mě to může být dobrý závod, protože když na to mám, tak mi tato krátká trať relativně svědčí. Dnes to ale nebyl ten den," konstatoval.

Světové tituly získávají jen francouzské a norské dvojice. Zatím nejúspěšnější výpravy tohoto šampionátu se dlouho pohybovaly v čele prakticky společně. Rozhodlo se na posledním úseku, kdy Ingrid Landmark Tandrevoldová stejně jako v několika předchozích závodech na tomto MS udělala na stojce tři chyby z prvních pěti ran, a když jí nestačily ani náhradní náboje, musela na trestné kolo. Připravila tím Johannese Thingnese Böa o šanci na dvacátý světový titul, kterým by vyrovnal rekord Oleho Einara Björndalena.

„Dneska byla tenká hranice od těch, co měli medaile, a těch, kteří byli mimo ni. Jsem rád za náš výkon. Ingrid předvedla fantastickou práci. Na poslední střelbě se mohlo stát cokoliv. I já jsem měl potíže s Quentinem. Byla to velká bitva a jsme rádi za medaili," řekl na tiskové konferenci Bö.

Jeanmonnotová si v závěrečném okruhu dlouhém jeden a půl kilometru v klidu dojela pro zlato. „Tahle disciplína je hodně stresující. Když jsem při poslední střelbě slyšela, jak Ingrid hodně míjí, říkala jsem si, ať se soustředím na své rány a bude to v pohodě. Bylo to těžké, ale uspěli jsme," uvedla Jeanmonnotová.

Francouzka si přivezla do cíle náskok 24,6 sekundy před nakonec stříbrnou Itálií, protože před Tandrevoldovou se dostala i Lisa Vitozziová, která jela ve dvojici s Tommasem Giacomelem. Norsko skončilo s odstupem dalších necelých tří sekund třetí, což je jeho nejhorší výsledek v této disciplíně na MS.

„Tahle medaile pro mě hodně znamená. Byl to pro mě složitý šampionát. Je pro mě těžké stát po každém závodě třicet minut v mixzoně a odpovídat na otázky ohledně své střelby. Dnes jsem si ale tady poprvé biatlon užila. Udělala jsem, co se dalo, a jsem hrdá, jak mě tým a Johannes podpořili," dodala Tandrevoldová.

V pátek je na světovém šampionátu volný den. Závodní program bude na Vysočině pokračovat v sobotu ženskou a mužskou štafetou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Slavík, Český biatlon

Štítky Sport, biatlon, svět, štafeta, smíšená, dvojice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Francouzi vyhráli na MS smíšenou štafetu dvojic. Čeští biatlonisté byli desátí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.