Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Na Vysočině jsou půjčovny lyží ve skiareálech i u obchodů. Trendem je výpůjčka na celou sezonu

Na Vysočině fungují půjčovny lyží ve skiareálech i v obchodech se sportovním zbožím. Zájem o ně v zimní sezoně stoupá o víkendech, když nasněží a mrzne nebo před školními prázdninami. Častými návštěvníky jsou rodiče, kteří si půjčují komplety pro děti. Podle ankety ČTK mají některé půjčovny u lyžařských sjezdovek v nabídce jen vybavení pro sjezdové lyžování a snowboarding, protože je využívají hlavně lidé, kteří si tam zároveň chtějí zajezdit na sněhu.

U novoměstské sjezdovky Harusův kopec provozuje půjčovnu jako svou pobočku brněnský Dako Sport. Zájem je hlavně o sjezdové lyže, jichž má půjčovna přes 200 párů. Vypůjčit se dají i snowboardy. „Je vidět, že lidé nechtějí kupovat věci a spíš si půjčují," řekl jednatel firmy David Kojzar. Tato půjčovna má lyže značky Sporten, vyráběné v Novém Městě na Moravě, v různých kategoriích od slalomek za 20 tisíc korun přes lyže vyšší střední třídy po dětské lyže. Podle Kojzara jde o doplňkovou službu k velkému brněnskému obchodu a jeho reklamu; na Harusův kopec jezdí lyžovat hodně Brňáků.

Rodiče mají méně starostí 

Ceny za vypůjčení se v půjčovnách podle zveřejněných ceníků liší nejen podle doby zápůjčky, ale i podle kvality vybavení. Komplet pro sjezdové lyžování na jeden den stojí někde mezi 300 až 500 korun, s rostoucí délkou zápůjčky se částka na den snižuje. U sjezdovek se dá vybavení půjčit také jen na pár hodin nebo na půl dne.

Jako o doplňkové službě mluvili o půjčovně také provozovatelé skiareálů v kraji. Na Fajtově kopci si lyže často půjčují účastníci tamních školních lyžařských kurzů. „Rodiče s tím nemají takové starosti," řekl Jiří Pálka z lyžařského klubu, který se o skiareál stará. Půjčovny fungují také například u sjezdovek na Šacberku, v Lukách nad Jihlavou, na Čeřínku nebo v Novém Jimramově.

Vybavení pro zimní sporty se dá vypůjčit například i ve Skicentru Jihlava v ulici Romana Havelky kde je rovněž prodejna sportovního vybavení a jeho bazar. „Oproti loňsku je určitě větší zájem o půjčování. Samozřejmě, před jarními prázdninami se navyšuje," řekl Radek Láník ze skicentra. Půjčit se tam kromě sjezdových dají i běžecké lyže, snowboardy a okrajově vybavení pro lyžování ve volném terénu. Lidé chodí nejvíc pro sjezdové lyže. Zájem o běžky stoupne, když na Vysočině napadne sníh. Pro žáky si je už půjčovaly i školy, které využily uměle zasněžený okruh v Českém mlýně blízko skicentra.

Využili jste někdy služeb půjčovny lyží nebo snowboardů?

Celkem hlasovalo86 čtenářů

„Co je velkým trendem, to je půjčování na celou sezonu," uvedl Láník. Podle něj to vyjde levněji, než kdyby si lidé vybavení půjčovali třeba dvakrát po týdnu a sportovat mohou, kdykoliv se jim to hodí. Věci se do půjčovny většinou vracejí v pořádku, občas žáci někde třeba zapomenou hůlky nebo je zlomí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Visit Almaty / pexels

Štítky lyže, půjčovna, sport, rekreace, hory, anketa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Na Vysočině jsou půjčovny lyží ve skiareálech i u obchodů. Trendem je výpůjčka na celou sezonu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.