Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

S velkým předstihem. Krajský úřad Vysočiny už ode dneška přijímá občanku v mobilu

Lidé v ČR si od uplynulé soboty mohou do svých mobilních telefonu stahovat elektronický občanský průkaz. Digitální doklad je alternativou k plastové kartičce, která však i nadále zůstává platná. Místa, kde se můžeme tímto dokladem prokázat, budou během roku postupně přibývat. Ode dneška se můžeme občankou v mobilu elektronickou občankou prokázat zejména na Ústředních správních úřadech, kam spadá například Český statistický úřad, Národní sportovní agentura nebo Úřad vlády České republiky.

Třeba krajské úřady patří do skupiny, které povinně musí uznávat elektronickou občanku až od 1. července. Na Vysočině je to ale trochu jinak. „Protože však Kraj Vysočina službu už několik týdnů testuje, je připraven ji veřejnosti s velkým předstihem také nabídnout. První agendy, které budou elektronickou občanku přijímat, jsou matrika, Czech POINT nebo odbor dopravy a jeho agenda zkoušek odborné způsobilosti,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast informatiky Jan Břížďala s tím, že krajský řad na Vysočině je připraven ověřovat elektronické doklady už dnes.

Přehled úřadů, které budou jako první přijímat eDoklady, je možné zjistit přímo v aplikaci. Případně ZDE

A jakým způsobem se bude občanský průkaz v praxi ověřovat? Poslouží k tomu skenování QR kódu z aplikace občana nebo viditelně umístěného v místě agendy, zároveň se v aplikaci pro úředníka zobrazí i fotografie. To z důvodu ověření totožnosti, aby se vyloučilo prokazování cizím mobilem.

Zhruba dvacet úředníků 

„V případě Kraje Vysočina bude s novou aplikací přímo pracovat zhruba dvacítka úředníků, všichni postupně prošli školením. Práce s aplikací je víceméně intuitivní a jednoduchá,“ říká Jan Břížďala a doplňuje, že kraj nemusel pořizovat kvůli akceptaci nového způsobu prokazování občanů žádnou novou techniku.

Přetížení serverů 

I když byla aplikace oficiálně ke stažení až od soboty 20. ledna, problémy hlásila už v pátek večer, kdy došlo k přetížení serverů. „Začalo se to zasekávat, takže my jsme z toho důvodu, aby nebyly nějaké velké problémy, v danou chvíli registraci pozastavili. Od zhruba 11 hodin večer už to zase fungovalo, celou noc pak probíhala analýza, čím bylo to přetížení způsobeno,“ uvedla pro Novinky.cz mluvčí Digitální a informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová.

Ani dnes to nefunguje 

Problémy s eDoklady ale byly po celý víkend, výpadek měla v neděli a ještě i dnes má NIA ID, tedy identita občana, přes kterou se do aplikace přihlašuje. Podle mluvčí Lichtenbergové dochází k analýze a opravě problémů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina, Lenka Dvořáková

Štítky občanský, průkaz, totožnost, identita, aplikace, ČR

S velkým předstihem. Krajský úřad Vysočiny už ode dneška přijímá občanku v mobilu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.