Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sedm zpráv z Vysočiny: Kraj má schválený rozpočet na rok 2024 a odstartovaly další ročníky tradičních anket

PR článek

Kraj Vysočina přináší pravidelné měsíční shrnutí důležitých událostí očima hejtmana Vítězslava Schreka.

„Přelom roku se nese nejen v případě Kraje Vysočina, ale i v běžné agendě měst a obcí, v duchu schvalování nových rozpočtů. Ten krajský pro rok 2024 je maximálně orientovaný na investice jak v dopravě, tak ve veřejných službách, které kraj pro občany zajišťuje – tedy v oblasti školství, sociálních služeb, kultury nebo například ve zdravotnictví. Na tomto místě obvykle uvádím největší krajské projekty, nebudu tedy dělat výjimku: Příští rok máme v plánu zahájit stavbu druhé části jihovýchodního obchvatu Jihlavy, v Ledči nad Sázavou postavíme nové dílny pro CNC stroje, v Havlíčkově Brodě na střední škole stavební plánujeme rozšíření výukových prostor a malým tajemstvím je, že bychom do prací rádi zapojili i žáky. Čeká nás zahájení staveb nových výjezdových základen záchranářů v Bystřici nad Pernštejnem a Telči, na hradě Kámen vyroste návštěvnické centrum a pro Nemocnici v Novém Městě na Moravě opravíme gynekologický pavilon. Především nás ale čeká pořadatelství největší sportovní události. V novoměstské Vysočina Areně se 7. až 18. února 2024 pojede Mistrovství světa v biatlonu a každý fanoušek se počítá,“ vyjmenovává hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a přidává další zprávy, které by Vám neměly uniknout.

Schválený rozpočet Kraje Vysočina

Kraj Vysočina bude příští rok hospodařit s rozpočtem zhruba 20 miliard korun. Zastupitelstvo kraje většinové podpořilo návrh rozpočtu připravený vedením kraje. Mezi největší kapitoly patří tradičně školství se schválenými téměř 10 miliardami korun a doprava, která počítá s výdaji zhruba 3,5 miliardy korun – ty kraj vydá na veřejnou dopravu a výstavbu či modernizaci silnic. Více než jedna miliarda je v krajském rozpočtu připravená na investice do majetku, konkrétně na výstavbu a opravy škol, muzeí, hradů i nemocnic. 1,5 miliardy půjde příští rok na zajištění sociálních služeb. Kraj také vypíše 35 dotačních programů, na které je v rámci Fondu Vysočiny připraveno 363 miliónů korun, což je téměř 30 miliónů více než loni. Větší podporu tak získají obce našeho kraje, hasiči, sportovní kluby, kulturní spolky anebo třeba včelaři. Významně posilujeme i kapitolu zdravotnictví, která se týká zajištění praktických a dětských lékařů či stomatologů, a to o celých 11 miliónů korun.

Půl miliardy na sportovní infrastrukturu

Historicky nejvyšší částku rozdělí Kraj Vysočina v následujících letech mezi 15 měst s rozšířenou působností na jejich vlastní projekty výstavby nebo modernizace sportovní infrastruktury. Pěr set miliónů korun z krajského rozpočtu pomůže s realizací projektů, které města plánují, nebo je mají už připravené a dosud jim na ně chyběly peníze.

Sedmidenní zvýhodněná jízdenka VDV

Kraj Vysočina od 1. 1. 2024 zlevňuje jízdné pravidelným cestujícím. Nově nabízí v autobusech i vlacích zvýhodněnou sedmidenní jízdenku. Ta bude platit sedm dní ode dne zakoupení a opravňuje držitele využít veřejnou dopravu v trase na ní uvedené bez omezení počtu jízd v obou směrech. Cestující si kupuje jízdenku až do cíle své cesty, i když přestupuje. V případě sedmi párů obousměrných jízd zaplatíte pouze hodnotu necelých čtyř párů jízd. Cenu jízdného je možné stanovit pomocí tarifního kalkulátoru na www.verejnadopravavysociny.cz.

Sklo z Vysočiny na seznamu UNESCO

Česká ruční výroba skla je nově zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vysočina je v současné době druhou nejdůležitější sklářskou oblastí v České republice. Proslulost vysočinského sklářství např. dokumentuje letos otevřená Galerie na Milovské huti. 

Ankety Zlatá jeřabina a Skutek roku

Na Nový rok zahájí Kraj Vysočina příjem nominací do tradičních anket Skutek roku a Zlatá jeřabina. V jejím případě letos vyhlásíme nejlepší kulturní aktivitu i zdařilou péči o kulturní dědictví po dvacáté. Nominace je možné poslat do konce ledna. Více informací na www.kr-vysocina.cz/pocinroku.

Vysočina se připravuje na další jarní úklid

Opět po roce je tu Čistá Vysočina. Tradiční dobrovolnická aktivita, do které se zapojuje veřejnost, školy, spolky, firmy i obce, pomáhá našemu regionu s jarním úklidem. Registrace dobrovolníků s možností rezervace konkrétních úseků k úklidu je možná od 1. 1. do 28. 2. 2024 pod odkazem https://www.kr-vysocina.cz/cistavysocina. Sebrané odpadky na takto nahlášených úsecích silnic II. a III. třídy mimo obce odveze a jejich likvidaci zajistí spolupracující Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. Ze silnic I. třídy potom ŘSD ČR. U ostatních úseků si musí odvoz a uložení zajistit sbírající po domluvě s vlastníkem pozemku. Vysočinu si uklidíme od 8. do 21. dubna 2024.

Euroklíč na více místech regionu

Kraj Vysočina podpořil zřízení dalších pěti eurozámků na frekventovaných místech v našem regionu. Osoby se zdravotním postižením nebo rodiny s malými dětmi tak mohou v případě potřeby rychle využít sociální nebo technická kompenzační zařízení. Nově jsou sociální zařízení opatřená eurozámkem zprovozněna v jihlavském multikině a další čtyři v novoměstské Vysočina Areně pod tribunou D. Kraj Vysočina má zájem další eurozámky umístit do vybraných obchodních domů nebo na spolupracující čerpací stanice na D1.

Vážení čtenáři,

přeji Vám, aby pro vás byl rok 2024 rokem především dobrých zpráv, odvážných a správných rozhodnutí a také rokem splněných přání.

Vítězslav Schrek, hejtman Kraje Vysočina

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Sedm zpráv z Vysočiny: Kraj má schválený rozpočet na rok 2024 a odstartovaly další ročníky tradičních anket

Sedm zpráv z Vysočiny: Kraj má schválený rozpočet na rok 2024 a odstartovaly další ročníky tradičních anket | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.