Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stavebních povolení na Vysočině bylo letos do září vydáno o devět procent méně

Hodnota staveb, které byly na Vysočině povoleny letos do konce září, se v meziročním porovnání snížila o 3,1 procenta na 16,2 miliardy korun. Budovy určené pro bydlení se na celkové hodnotě podílely čtvrtinou a dopravní stavby desetinou. Úřady od ledna do konce září vydaly 3437 stavebních povolení, o 9,1 procenta méně než ve stejné době před rokem. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila jihlavská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V Česku se v letošních třech čtvrtletích snížil počet vydaných stavebních povolení o 10,4 procenta, hodnota povolených staveb se ale v porovnání s minulým rokem o desetinu zvýšila.

Na Vysočině se počet vydaných stavebních povolení letos do září zvedl jen v okrese Žďár nad Sázavou, a to o 16 procent na 873. Nejméně stavebních povolení, 597, získali investoři na Havlíčkobrodsku, proti loňským prvním devíti měsícům to bylo méně o pětinu, což byl na území kraje nejvýraznější pokles.

Budov s byty se na Vysočině letos do konce září týkalo 1074 vydaných stavebních povolení, tedy 31 procent z celkového počtu. Například dopravních staveb povolily úřady v kraji 179.

Tři tendry na modernizaci trati 

Správa železnic letos v srpnu vypsala tři tendry na modernizaci trati, po níž jezdí rychlíky mezi Brnem, Havlíčkovým Brodem a Kolínem. Upravovat chce úseky mezi Pohledem a Přibyslaví a Vlkovem u Tišnova a Křižanovem, ale také vlkovskou stanici. Počítá s náklady okolo 6,5 miliardy korun.

Ředitelství silnic a dálnic má v plánu zahájit příští rok stavbu nové části silnice 37 ve Žďáru nad Sázavou, což podle jeho předpokladu bude stát okolo 118 milionů korun bez DPH. Opravovat se ředitelství v roce 2024 chystá například hlavni silnici 19 od Štěpánova nad Svratkou po hranici Vysočiny s Jihomoravským krajem. Předpokládaná cena této zakázky převyšuje 90 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Life-Of-Pix/pixabay

Štítky stavební, povolení, stavby, ČSÚ, 3. čtvrtletí, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebních povolení na Vysočině bylo letos do září vydáno o devět procent méně | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.