Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Kraji Vysočina stouply příjmy z daní proti loňsku o 16 procent. Očekává i návrat peněz blokovaných ve Sberbank

Kraj Vysočina dostal letos do konce září z vybraných daní do svého rozpočtu 5,89 miliardy korun. V porovnání se stejným loňským obdobím se jeho daňové příjmy zvýšily o 837 milionů korun, tedy o 16 procent. Za první tři čtvrtletí tohoto roku měl kraj výdaje zhruba za 15,6 miliardy korun, zatímco jeho celkové příjmy převýšily 17,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na webu kraje.

Plnění letošního rozpočtu kraje do konce září projednala v tomto týdnu krajská rada. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) pak uvedl, že tento měsíc měl kraj daňové příjmy očekávané za letošek naplněné z 91 procent. Krajské výdaje jsou zatím mírně pod plánem.

Krajský rozpočet Vysočiny počítá v tomto roce s daňovými příjmy 7,1 miliardy korun. Po úpravách položek provedených v průběhu roku očekává krajská samospráva za rok celkové příjmy 20,6 miliardy korun, zároveň předpokládá roční výdaje za 21,7 miliardy korun. Zatímco roční krajské příjmy byly do konce září naplněné z 86 procent, výdaje naplánované na letošek kraj v prvních devíti měsících roku uskutečnil ze 72 procent.

Peníze ve Sberbank 

Vedení kraje stále předpokládá, že by se mohlo Vysočině do konce letoška vrátit zhruba 2,4 miliardy korun, které má od loňska blokované ve Sberbank CZ. Hejtman uvedl, že vychází ze zveřejněných vyjádření insolvenční správkyně banky.

K návrhu části krajů na změnu rozdělení výnosů z daní se podle hejtmana Vysočina staví neutrálně. „My bychom tento návrh podporovali, pokud by to byl návrh Asociace krajů," řekl Vítězslav Schrek. Zároveň uvedl, že pokud by prošel návrh krajů v nynější podobě, pro Vysočinu by to znamenalo zvýšení příjmů.

Návrh na změnu rozdělení výnosů z daní zatím vláda dostala ze Zlínského, Libereckého, Středočeského a Pardubického kraje, v budoucnu ještě očekává obdobné návrhy z Jihomoravského a Karlovarského kraje. Tyto kraje shodně navrhují, aby se podíl krajů na sdílených daních od příštího roku zvýšil z 9,78 procenta na 10,8 procenta.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraji Vysočina stouply příjmy z daní proti loňsku o 16 procent. Očekává i návrat peněz blokovaných ve Sberbank | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.