Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Lidé na Vysočině si od ledna připlatí za vodu, teplo někde zlevní

Obyvatelům Žďárska a Třebíčska zásobovaným vodárenskými společnostmi stoupnou od ledna výdaje za pitnou vodu a stočné o jedno až 2,5 procenta. Naopak platby za teplo se domácnostem v některých městech Vysočiny s Novým rokem sníží. Jízdenky v MHD podraží pouze v Třebíči, kde se ale jejich ceny neměnily 11 let. Poplatky za odpad, psy, daň z nemovitostí ani nájemné v městských bytech podle ankety ČTK radnice v pěti největších městech Vysočiny s Novým rokem zvyšovat nebudou. Tyto platby nezdražily ani letos.

Za metr krychlový pitné vody se stočným budou lidé na Vysočině příští rok platit od 69,95 Kč v Pelhřimově po 94,90 Kč na Žďársku. V okrese Žďár nad Sázavou celková cena od 1. ledna stoupne o 2,5 procenta, tedy o 2,30 Kč za metr krychlový. Na Třebíčsku bude vodárenská společnost v novém roce za metr krychlový se stočným vybírat 88,37 Kč, o 88 haléřů víc než letos. Na Jihlavsku, kde voda zdražila v létě, lidé platí 92,51 Kč. v Pelhřimově se cena vody od ledna nezmění. Havlíčkobrodské Vodovody a kanalizace nový ceník zatím nezveřejnily.

Poplatky za odpad v pěti největších městech kraje nepodraží, někde na nich naopak mohou lidé ušetřit díky lepšímu třídění odpadků. V krajské Jihlavě zůstane v novém roce základní sazba poplatku na 680 Kč na obyvatele.  „Občanům zapojeným do programu odpovědného nakládání s odpady se zvýší sleva na poplatku za odpad ze 70 na 75 korun,“ uvedl mluvčí radnice Radek Tulis.

Ve Žďáru nad Sázavou se pilotní projekt bude příští rok týkat místní části Mělkovice, kde díky němu domácnosti ušetří 150 Kč na hlavu a budou platit 430 Kč. Zavázaly se totiž, že veškeré bioodpady zpracují samy u svých domů. Zbývající obyvatelé Žďáru budou za odpad nadále platit 580 Kč za rok.

Změny v MHD 

Havlíčkově Brodě zůstane v příštím roce roční poplatek za odpad na 600 Kč na jednoho obyvatele, v Třebíči na 648 Kč a v Pelhřimově budou lidé nadále platit 650 Kč na hlavu.

V Třebíči se s 1. lednem mění ceny jízdného v městských autobusech. Jednorázová jízdenka bude dražší o dvě koruny. Při platbě v hotovosti dospělý zaplatí 12 Kč a devět Kč při platbě elektronicky. „Zároveň přichází i další změny tarifu. Tou nejvýraznější je, že senioři nad 70 let budou mít jízdné zdarma,“ uvedla mluvčí města Irini Martakidisová.

Centrální kotelny v některých městech Vysočiny příští rok sníží cenu tepla o několik procent, hlavně díky levnějšímu nákupu zemního plynu. Snižovat náklady pomáhá i modernizace zařízení.

Jihlavské kotelny počítají oproti ceně tepla plánované pro letošek s jejím snížením v příštím roce v průměru o 4,5 procenta na 570 Kč za GJ. „Tento fakt pocítí odběratelé zejména v poníženém předpisu záloh pro rok 2017,“ sdělil ČTK jednatel Vladimír Nedvěd. Zároveň upozornil na to, že konečná cena tepla bude známá až po zjištění skutečných nákladů a spotřeby tepla.

Havlíčkobrodský podnik Teplo HB sníží příští rok jednotkovou cenu tepla o šest až sedm procent. „Je to dané převážně cenou plynu,“ uvedl jednatel Miroslav Sommer. Podniku se také daří snižovat provozní náklady. Ve Žďáru nad Sázavou nechá firma SATT cenu tepla na letošních 495,70 Kč za GJ. Uvedl to její ředitel Petr Scheib.

Firma TTS energo, která zajišťuje rozvod tepla v Třebíči, na svém webu uvedla, že v důsledků posledních tří nadprůměrně teplých let zvýší příští rok cenu o 1,9 procenta na 491,10 Kč za GJ. Podle vyjádření podniku zaměřeného na vytápění biomasou bude jeho cena tepla přesto nadále patřit mezi nejnižší ze soustavy zásobování tepelnou energií v Česku.

Autoři | Foto www.ovak.cz

Štítky teplo, Kraj Vysočina, odpad, nový rok, okres Žďár nad Sázavou, Třebíč, okres Třebíč, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Vladimír Nedvěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Vysočině si od ledna připlatí za vodu, teplo někde zlevní | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.