Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Lékaři i sestry v krajských nemocnicích dostanou od ledna na výplatách přidáno deset procent

Platy zdravotnického personálu v nemocnicích Kraje Vysočina od 1. ledna 2017 stoupnou o 10%. Nařízení vlády o platových poměrech, které navýšení upravuje, platí pro státem řízené nemocnice i příspěvkové organizace krajů.

„V případě Kraje Vysočina půjde o platy 4,5 tisíce zdravotníků pěti krajských nemocnic, jejichž platy stoupnou celkem o téměř 250 miliónů korun,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Toto navýšení mezd je jedním z opatřeních postupného narovnání deficitů v mzdovém ohodnocení zdravotnických pracovníků. „Finanční prostředky nutné pro pokrytí zvýšených osobních nákladů budou poskytovatelům zdravotních služeb uhrazeny prostřednictvím navýšených úhrad od zdravotních pojišťoven za poskytnutou péči prostřednictvím takzvané úhradové vyhlášky na rok 2017,“ doplňuje Jiří Běhounek s tím, že lékaři i sestry mohou počítat s tím, že každá takto získaná koruna půjde právě na jejich platy.

Kraj Vysočina už začátkem příštího roku plánuje představit nový motivační stipendijní program pro studenty lékařských fakult. Jeho cílem bude formou stipendií motivovat začínající mediky k práci pro regionální nemocnice na Vysočině, a posílit tak následně početní stav jejich kmenových lékařů. V novém roce bude také postupně aktualizována podpora Kraje Vysočina směrem k nemocnicím při získávání odborníků nelékařů.

V nemocnicích Kraje Vysočina v současné době pracuje 4,5 tisíce zaměstnanců, z toho 16% v lékařských pozicích. Roční mzdové náklady pěti krajských nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina dosáhly v roce 2015 výše 1,6 miliardy korun, v letošním roce se očekává překročení částky 1,820 miliardy korun. Naposledy byly platy lékařů zvyšovány v letošním roce, a to o 5%, o dalších 10% stoupnou od 1. 1. 2017.

Kraj Vysočina poskytl zřizovaným nemocnicím za období let 2011 – 2015 provozní a investiční dotace, tedy mimo ty určené na platy, ve výši téměř 952 milionů korun.

Tisková zpráva | Foto Dominik Svoboda | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, nemocnice, zdravotnický pracovník, Jiří Běhounek, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři i sestry v krajských nemocnicích dostanou od ledna na výplatách přidáno deset procent | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.