Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Vysočina přispěje 5,5 milionu na rehabilitační centrum pro zraněné ukrajinské vojáky v Užhorodu

Krajští zastupitelé rozhodli, že se Vysočina bude podílet na financování rehabilitačního centra v užhorodské nemocnici. Má sloužit ukrajinským vojákům zraněným ve válce. Kraj Vysočina poskytne 5,5 milionu korun. Spolu s ním část nákladů uhradí i další české kraje a ministerstvo zahraničí. Zřízení centra vyjde na 325 milionů ukrajinských hřiven (asi 200 milionů korun).

Stavbu bude řídit oblastní rada Zakarpatí, které je 13 let partnerským regionem Vysočiny. Rehabilitační centrum vznikne rekonstrukcí jedné z budov užhorodské nemocnice a její přístavbou. Práce mají začít v listopadu a budou mít několik etap. Kompletně dokončené má být centrum v červnu 2025. Ukrajinská samospráva se zavázala, že centrum bude funkční a jeho poslání bude zachováno i po skončení válečného konfliktu s Ruskem. Kapacita rehabilitačního centra je 134 lidí.

Města, co už takřka neexistují 

Finanční pomoc Ukrajině zajišťuje Vysočina prostřednictvím dobročinného fondu ViZa. Peníze byly dřív určené především na opravy škol či zdravotních a sociálních zařízení nebo na podporu spolkové činnosti. Zatímco v letech před válkou fond podpořil ročně několik projektů menšími částkami, loni šla většina peněz na rekonstrukci internátu v Užhorodě, který byl přestavěný na byty pro uprchlíky z východu Ukrajiny. „Jsou tam především obyvatelé měst, která už dnes takřka neexistují. Byli jsme na pracovní cestě, kdy jsme byli kontrolovat tento projekt a všechno proběhlo v pořádku. Pro letošní rok jsme nechali na našem partnerovi, aby nám navrhnul nějaký projekt. Nakonec jsme se shodli na podpoře výstavby objektu rehabilitačního centra," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Na Ukrajinu věnuje Vysočina také ochranné pomůcky - respirátory FFP3 a obleky, které ji zůstaly z doby pandemie covidu-19 a o které neprojevily zájem organizace z Vysočiny. Více než 7 tisíc respirátorů a 2 tisíce obleků jsou v hodnotě takřka tří milionů korun.

Vedle toho Vysočina i letos zajišťuje odborné stáže pro ukrajinské studenty bohemistiky nebo sociální pracovníky, případně vydáni knihy pro ukrajinské děti, aby se mohly rychleji naučit česky. Desítkami tisíc korun podpořila také krajanské spolky, které v Zakarpatí působí už 25 let.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto valelopardo/pixabay

Štítky rehabilitace, zranění, válka, příspěvek, spolupráce, Ukrajina, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina přispěje 5,5 milionu na rehabilitační centrum pro zraněné ukrajinské vojáky v Užhorodu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.