Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Kraj očekává, že by peníze ze Sberbank mohl dostat do konce tohoto roku. Jde zhruba o 2,4 miliardy korun

Kraj Vysočina by podle očekávání hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) mohl dostat peníze zadržované ve Sberbank CZ do konce letošního roku. Hejtman krajským zastupitelům řekl, že je v kontaktu s insolvenční správkyní banky i se zástupci České národní banky a ministerstva financí. Kraj by měl podle jeho propočtu dostat zpátky okolo 2,4 miliardy korun.

„V tuto chvíli máme stále příslib, že by k výplatě peněz všech věřitelů ve všech věřitelských skupinách mělo dojít do konce roku 2023," řekl hejtman Vítězslav Schrek na dotaz opozičního zastupitele Martina Kukly (ANO). Insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová podle jeho informací počítá s tím, že předloží insolvenční soudkyni návrh na vyplacení 90 procent celkové pohledávky, která zahrnuje jednak zadrženou částku a jednak úroky, které byly připsány do loňského srpna. „Pro nás by to mělo znamenat, podle mého výpočtu, že bychom do konce roku se měli dostat v podstatě k té částce 2,4 miliardy korun," řekl Schrek.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. ČNB na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Kraj Vysočina následně uvedl, že má na účtech české pobočky Sberbank zablokované 2,4 miliardy korun. Peníze v bance zůstaly i některým dalším samosprávám na Vysočině.

Krajští zastupitelé na včerejším zasedání také projednali hospodaření kraje v prvních letošních sedmi měsících. Kraj měl v tomto období celkové příjmy 14,3 miliardy korun což představuje 71 procent z částky očekávané za celý letošek. Krajské výdaje letos do konce července podle projednaného materiálu převýšily 12,4 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky správa, banky, Vysočina, Sberbank

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj očekává, že by peníze ze Sberbank mohl dostat do konce tohoto roku. Jde zhruba o 2,4 miliardy korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.