Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Vysočině přibylo v prvním pololetí 2183 obyvatel, pouze díky stěhování. Žije tu skoro 517 tisíc lidí

Na Vysočině přibylo v prvním pololetí 2183 obyvatel, pouze díky stěhování. Dětí se v tomto období narodilo méně, než bylo zemřelých lidí, a to ve všech částech kraje. K 30. červnu v Kraji Vysočina žilo 516 960 lidí. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Na Vysočinu se v letošních prvních šesti měsících přistěhovalo 6707 lidí, ze zahraničí jich přišlo 3401. Nový domov mimo tento kraj si ve stejné době našlo 3950 lidí. Díky stěhování tak v kraji přibylo 2757 obyvatel.

Nejvíc se letos do konce června rozrostlo Jihlavsko, kde počet obyvatel stoupl o 840. Nejmenší přírůstek, 247 lidí, mělo Třebíčsko. Tento okres získal nejméně lidí migrací a měl nejvyšší přirozený úbytek obyvatel. Narodilo se tam o 132 méně dětí, než bylo lidí, kteří v tomto období zemřeli.

Víc než stovku obyvatel ztratily kvůli přirozenému úbytku i zbývající okresy Vysočiny, jimž rovněž k přírůstku pomohla migrace. Havlíčkobrodsko získalo od ledna do konce června 435 obyvatel, Pelhřimovsko 342 lidí a na Žďársku stoupl počet obyvatel o 319. Žďársko je přes pomalejší přírůstek obyvatel nejlidnatější částí Vysočiny, na konci června tam žilo 119 353 lidí.

Nově narozené děti 

Dětí se na Vysočině od ledna do konce června narodilo 2235, o 275 méně než ve stejné době minulého roku. Počet zemřelých byl ale letos v meziročním porovnání mírně nižší. Zemřelo 2809 lidí, o 53 méně než loni do konce června.

Do manželství vstoupilo na Vysočině v letošním prvním pololetí 844 párů, zatímco loni ve stejné době bylo 904 svateb. Rozvodů bylo v kraji 432, o šest méně než před rokem. Mimo manželství se letos v tomto kraji narodilo 46 procent dětí.

Vysočina se v prvním pololetí zařadila mezi pět krajů s nejvyšším přírůstkem obyvatel. Výrazněji se rozrostla jen Praha, Středočeský, Plzeňský a Jihomoravský kraj.

Obyvatel České republiky v prvním pololetí přibylo o 46 tisíc na 10,87 milionu. Za nárůstem je zahraniční migrace, zejména z Ukrajiny. Víc lidí zemřelo, než se narodilo. Meziročně klesl počet narozených dětí, zemřelých obyvatel, sňatků i rozvodů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PavelH/pixabay

Štítky demografie, 1.pololetí, ČSÚ, kraj, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibylo v prvním pololetí 2183 obyvatel, pouze díky stěhování. Žije tu skoro 517 tisíc lidí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.