Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Vysočině dál platí zákaz koupání v rybníku Kachlička, horší voda je třeba i ve Velkém a Malém Pařezáku

Na Vysočině hygienici opět prodloužili zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, který kvůli velkému množství sinic vydali v polovině minulého měsíce. Kvalita vody se kvůli počasí v posledních dvou týdnech zhoršila v některých dalších přírodních koupalištích. Ke koupání nyní nejsou vhodné Břevnická nádrž u Chotěboře, přehrada Trnávka na Pelhřimovsku, a také rybník Velký Pařezitý, u kterého by ale mohlo být zvýšené riziko jen krátkodobé. Horší vodu má rovněž rybník Malý Pařezitý. Vyplývá to z aktuálních údajů krajské hygienické stanice (KHS).

Překvapující je podle hygieniků mikrobiologické znečištění v rybnících Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku, které mají tradičně dobrou kvalitu vody a znečištění přehrady Trnávka na městské pláži Červené Řečice. Způsobily ho zřejmě vydatné deště v posledních dnech. „Abychom ověřili, že se jedná opravdu pouze o krátkodobé znečištění v důsledku počasí, bude proveden kontrolní odběr, jehož výsledky budou k dispozici na začátku příštího týdne," uvedl Milan Brychta, ředitel odboru hygieny obecné a komunální KHS.

V Břevnické nádrži a v místě Petračka na přehradě Trnávka testování prokázalo vysoký výskyt sinic. Nižší riziko vzniku zdravotních problémů kvůli sinicím se týká rekreantů u rybníka Ředkovec a novoměstského Koupaliště, po koupání by se podle doporučení hygieniků ale měli osprchovat.

Ze sledovaných přírodních koupališť Vysočiny mají čistou vodu zatopený lom v Horní Cerkevi, koupací biotopy v Jemnici a Šiklově mlýně, rouchovanské koupaliště Stejskal, přehrada Dalešice i dvousethektarový rybník Velké Dářko. Teplota vody se v těchto nádržích zkraje tohoto týdne pohybovala mezi 17 až 21 stupni Celsia, ve Velkém Dářku měla dokonce jen 15 stupňů.

Vhodné ke koupání jsou přes mírně sníženou kvalitu vody také přehrady Sedlice a Pilská a rybníky Domanínský, Medlov a Sykovec na Žďársku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině dál platí zákaz koupání v rybníku Kachlička, horší voda je třeba i ve Velkém a Malém Pařezáku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.