Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: V rybníku Kachlička hrozí kvůli sinicím akutní poškození zdraví, varují hygienici

V rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku platí zákaz koupání kvůli masivnímu výskytu sinic. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví. Z přírodních koupališť na Vysočině mají mírně zhoršenou kvalitu vody i další rybníky, včetně novoměstského, po koupání je vhodné se osprchovat. Vyplývá to z informací, které dnes krajská hygienická stanice zveřejnila na webu.

Asi osmihektarový rybník Kachlička ležící asi kilometr od obce Skála má podle zjištění hygieniků vodu průhlednou méně než 30 centimetrů. Zhoršená v něm byla voda už od poloviny června. Kvůli sinicím v něm platil zákaz koupání také loni, od poloviny července po celé léto.

Vodu ke koupání vhodnou, ale se zhoršeným smyslovým vnímáním, mají rybníky Ředkovec na Havlíčkobrodsku, Stejskal na Třebíčsku a Domanínský a Medlov na Žďársku. Obdobné podmínky panují také v nádrži Trnávka na Pelhřimovsku a novoměstském Koupališti. Asi tříhektarový rybník vybudovaný pro rekreaci v 60. letech minulého století má vodu zakalenou vegetací. Její teplota je 24,9 stupně Celsia.

Lom v Cerekvi už je v pořádku 

V Břevnické nádrži, v rybnících Velký Pařezitý a Malý Pařezitý, Sykovec, Velké Dářko, v Pilské nádrži, v nádrži Sedlice i v Dalešické přehradě je voda vhodná ke koupání bez viditelného znečištění. Platí to i pro biotopy v Třešti, Šiklově mlýnu a Jemnici a také pro lom v Horní Cerekvi, jehož voda byla na přelomu června a července nevhodná ke koupání kvůli bakteriologickému znečištění.

Teplota vody se tento týden v přírodních koupalištích na Vysočině pohybovala mezi 22 a 25 stupni Celsia. Hygienici na Vysočině pravidelně kontrolují 19 vodních ploch.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto navylet.cz

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: V rybníku Kachlička hrozí kvůli sinicím akutní poškození zdraví, varují hygienici | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.