Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj chce letos nabídnout další dotace na kotle pro rodiny s nízkými příjmy

Kraj Vysočina by chtěl letos znovu nabídnout domácnostem s nízkými příjmy dotace na výměnu starých kotlů za nové. V Operačním programu Životní prostředí požádá o 111,4 milionu korun, což by mělo stačit nejméně na 575 kotlů. Pokud podání žádosti o tyto peníze schválí červnové zastupitelstvo kraje a rozhodnutí o jejich přidělení padne v létě, mohl by kraj otevřít další dotační kolo pro žadatele v říjnu. Novinářům to po jednání krajské rady řekla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).

„Podmínkou v tomto programu je tentokrát to, že budou žádosti podávány pouze elektronicky," uvedla náměstkyně Hana Hajnová. Kraj předpokládá, že ještě bude dost zájemců o tuto dotaci. Pokud by jich bylo méně, bude řešit s ministerstvem životního prostředí případnou úpravu indikátorů a alokace, uvedla náměstkyně. „My jsme obdobné pochyby měli už při té první výzvě na kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti, tam se to úplně nepotvrdilo," řekla.

Dotační program na výměnu kotlů v domácnostech vyhlásilo ministerstvo životního prostředí s cílem zlepšit čistotu ovzduší v Česku. Obyvatelé Vysočiny mohli o dotaci poprvé požádat v lednu 2016. Schváleno bylo od té doby přes 9300 žádostí o dotaci. Podle zveřejněných údajů do začátku loňského prosince kraj těmto žadatelům vyplatil 762 milionů korun.

Domácnostem s nízkými příjmy poskytoval kraj dotace na výměnu starých kotlů za nové zdroje s ekologičtějším provozem poprvé vloni, uspělo všech 788 žadatelů, kteří splnili podmínky dotačního programu. Vysočina tehdy na tento účel dostala nejdřív 119 milionů korun. Kvůli mírnému převisu žádostí kraj ještě požádal ministerstvo o navýšení částky o pět milionů.

Dotace byly loni určené na výměnu starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním. Podmínkou bylo, že roční čistý příjem všech členů domácnosti v roce 2020 nebyl v průměru vyšší než 170 900 korun. V některých případech povinnost prokazovat příjmy neplatila, například u domácnosti, ve které žijí jen starobní důchodci případně invalidé třetího stupně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ovzduší, teplo, správa, dotace, peníze, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce letos nabídnout další dotace na kotle pro rodiny s nízkými příjmy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.