Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V kraji mohou lidé o Víkendu otevřených zahrad navštívit 28 míst. K vidění bude i keramika a koupací biotop

Na Vysočině mohou lidé o druhém červnovém víkendu navštívit 28 parků a zahrad, které jsou jindy často nepřístupné. Budou to zámecké a školní zahrady, parky u sociálních zařízení i zahrádky, které si jejich majitelé vytvořili pro potěšení. Letošní Víkend otevřených zahrad bude 10. a 11. června. V Česku se do 13. ročníku této akce zapojí 239 míst, uvedli organizátoři na webu. Vysočina patří mezi čtyři kraje s největším počtem otevřených zahrad.

Komentované prohlídky budou po oba dny v historickém parku hradu Kámen na Pelhřimovsku. V parku rostou skalničky, rododendrony, azalky, pivoňky, a také například magnólie a cesmíny. Navštívit bude možné také soukromé zahrady Kinských na zámku ve Žďáru nad Sázavou, které se otevírají pro veřejnost jenom jednou v roce.

Květinová farma v Javorové aleji v Pelhřimově pěstuje mimo jiné květiny k řezu i k ozdobení pokrmů. O víkendu otevřených zahrad se tam lidé doví o biologické ochraně rostlin, děti si mohou vyzkoušet zpracování ovčího rouna či výrobu vonných solí do koupele.

Podívat se bude možné do řady soukromých zahrad s květinami, zeleninou a bylinkami, rybníčky, vyvýšenými záhony nebo suchými zídkami. Někde bude k vidění i keramika a umělecká díla, v přírodní zahradě ve Staré Říši na Jihlavsku to budou obrázky výtvarnice Juliany Jirousové. Zahrada Návratu domů v Telči na Jihlavsku je inspirovaná japonskými zahradami. Soukromou zahradu s koupacím biotopem je možné vidět v Moravských Budějovicích na Třebíčsku.

V ČR poprvé v roce 2010

O něco víc zahrad než na Vysočině bude přístupných jen v Jihočeském kraji, Středočeském kraji a na jihu Moravy. Nejvíc zahrad, 34, bude otevřeno ve Středočeském kraji.

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad vznikl v roce 1998 ve Velké Británii. V České republice se v roce 2010 pod záštitou Národního památkového ústavu poprvé otevřely tři zahrady, jejich počet se postupně zvyšoval. V akci jsou podle organizátorů vítané všechny zahrady a parky, které mohou nabídnout něco zajímavého, například ekologický přístup, nevšední design, dendrologickou sbírku nebo zajímavý příběh.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MabelAmber/pixabay

Štítky příroda, zahrada, zábava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji mohou lidé o Víkendu otevřených zahrad navštívit 28 míst. K vidění bude i keramika a koupací biotop | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.