Hygienici z Vysočiny mají za sebou kontroly toho, jak moc se solí v různých typech provozoven stravovacích služeb. Kontrolám neušly domovy pro seniory, restaurace, závodní jídelny a také takzvané fastfoody neboli restaurace s rychlým občerstvením.
Podle informací od Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) hygienici množství soli měřili vždy v pokrmu z běžné nabídky denního menu. Výsledky kontrol ukázaly, že obědy jsou přesolovány a strávník jen konzumací oběda přijme násobné množství soli, než které je doporučováno odborníky.
Zjišťování množství soli v pokrmech probíhalo v termínu od 1. února do 31. března celkem ve 45 provozovnách na Vysočině. „V jednotlivých okresech se jednalo vždy o tři domovy pro seniory, dvakrát to byla restaurace otevřeného typu, dvakrát provozovna závodního stravování a dvakrát fastfood,“ popsala Jana Böhmová, mluvčí KHSV.
V každé provozovně byly odebrány dva vzorky – jedna porce polévky a jedna porce hlavního jídla. Výjimkou byly provozovny fastfoodu, kde byl odebírán pouze jeden vzorek pokrmu. Zkoumáno bylo celkem 80 vzorků. „K posouzení byl vždy vybrán pokrm uvedený na prvním místě v denní nabídce. Polévka pak byla odebrána jako samostatný vzorek. Výsledky ukázaly, že z hlediska obsahu soli ve vyráběných pokrmech vychází nejlépe provozovny stravovacích služeb v domovech pro seniory, následováno závodním stravováním, restauracemi otevřeného typu a na posledním místě skončily fastfoody,“ uvádí Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSKV.
Jak ukázaly výsledky kontrol a také výše uvedený graf, množství soli v pokrmech stále násobně převyšuje doporučený denní limit příjmu soli, který je 6 g/den. „Přičemž přijatelná hodnota obsahu soli v poledním menu je 2,1 g, pokud tedy vycházíme z doporučení, že oběd tvoří 35% energetické dávky celodenní stravy," doplnila mluvčí Böhmová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.