Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vlekaři na Vysočině opět spouštějí sněhová děla. O víkendu bychom mohli lyžovat

Vlekaři na Vysočině po poklesu teplot pod bod mrazu opět spouštějí sněhová děla. Dnes k ránu je zapnuli v několika výše položených skiareálech, kde bylo nejchladněji. Vzhledem k předpovědi slibující pro nejbližší noci až osmistupňový mráz, už je zasněžovací technika připravena u svahů i jinde v kraji. Pokud chladné počasí vydrží, mohly by se podle ankety ČTK první vleky v kraji rozjet do týdne.

Sněhová děla byla u některých sjezdovek Vysočiny v provozu už před dvěma týdny. Z těchto sněhových zásob zůstala po oteplení s deštěm asi polovina.  „Je to pěkný základ pro další sněžení,“ řekl Pavel Havlíček, provozovatel sjezdovky Šacberk u Jihlavy. V noci na dnešek fungovala děla v tomto skiareálu jen chvíli. „Měli jsme tu hodně vysokou vlhkost, ale teď už je to lepší,“ uvedl. Kdyby dost mrzlo, je podle Havlíčka mírná naděje na lyžování o víkendu.

Technický sníh přibývá také na sjezdovce Křemešník u Pelhřimova, jejíž nejvyšší místo leží 755 metrů nad mořem. U druhé níže položené sjezdovky v Lukách nad Jihlavou, o niž se rovněž stará Magda Vaňková, se do rána děla spustit nepodařilo. „V Lukách nám bohužel teplota nespadla tak, abychom mohli zasněžovat,“ uvedla. Na Křemešníku, pokud bude mrznout, by se podle ní v optimálním případě mohlo lyžovat už koncem týdne.

Děla běžela i na Žďársku 

Sněhová děla byla nad ránem spuštěna také na Žďársku, a to na Harusově kopci s horní stanicí sjezdovky v nadmořské výšce 734 metrů a ve skiareálu Nový Jimramov ležícím ve výšce 650 metrů.

Na sjezdovce Fajtův kopec u Velkého Meziříčí, která je zhruba o sto metrů níže, zatím s výrobou sněhu nezačali. Sněhová děla se zatím nerozjela kupříkladu ani v Mrákotíně a v Brtnici na Jihlavsku a ve Vysoké u Havlíčkova Brodu.

Minulá lyžařská sezona na Vysočině začala až 3. ledna. Na sjezdovkách závislých na přírodním sněhu se vleky ani nerozjely a některé svahy s umělým zasněžováním udržely provoz necelé dva týdny. Nejdéle, 86 dní, se lyžovalo na Šacberku.

Autoři

Štítky sněžné dělo, Kraj Vysočina, sjezdovka, Šacberk, Křemešník, okres Žďár nad Sázavou, Jihlava, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Vysočině opět spouštějí sněhová děla. O víkendu bychom mohli lyžovat | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.