Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavebním firmám na Vysočině loni stoupla výroba o pětinu. Zaměstnanci si polepšili na platech o šest procent

Stavebním firmám sídlícím na Vysočině vloni stoupla základní výroba o 20,8 procenta na 7,5 miliardy korun, po předchozím dvouletém útlumu. V Česku se stavebním podnikům základní výroba minulý rok meziročně zvýšila o 16,9 procenta. Vyšší procentuální růst než na Vysočině měly jen podniky v Olomouckém kraji a Středočeském kraji. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla jihlavská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V Olomouckém kraji zvýšily v uplynulém roce stavební podniky základní výrobu meziročně o 23,6 procenta a ve Středočeském kraji o 22,8 procenta. Nižší výrobu než v roce 2021 měly jen firmy v Libereckém kraji, vykázaly pokles o 8,3 procenta.

Základní výroba stavebních podniků na Vysočině se v letech 2020 a 2021 snižovala. Nejdřív to bylo o 1,7 procenta a předloni o 4,3 procenta.

Téměř čtyři tisíce zaměstnanců 

Statistici zjišťují základní údaje stavebních firem s 50 a více zaměstnanci. Na Vysočině tyto podniky loni v průměru zaměstnávaly 3762 lidí, o 1,5 procenta víc než o rok dříve. Jejich průměrná hrubá mzda se v roce 2022 zvýšila o 6,2 procenta na 42 483 korun hrubého měsíčně. V ČR byl minulý rok plat pracovníků ve stavebních firmách 45 357 korun, proti roku 2021 stoupl o 7,4 procenta. Spotřebitelské ceny v Česku se vloni podle ČSÚ zvýšily o 15,1 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ricobino / pixabay

Štítky stavby, ČSÚ, Vysočina, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebním firmám na Vysočině loni stoupla výroba o pětinu. Zaměstnanci si polepšili na platech o šest procent | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.