Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Školní jídelny v kraji nepřipravují únorové zdražení obědů. Zhruba 500 dětí na Vysočině jí zdarma

Školní jídelny na Vysočině nebudou od února zdražovat, i když novela vyhlášky o školním stravování umožňuje zvednout ceny obědů o 20 procent a svačin o 30 procent. Ceny obědů zvyšovaly jídelny naposledy ve druhé polovině loňského roku nebo letos v lednu. Ceny přesto zůstávají pod zákonným limitem. Vyplynulo to z vyjádření oslovených zástupců škol.

„O nové vyhlášce víme, ale cenu obědů jsme upravovali v listopadu loňského roku. Pro nás je to zatím dostačující, finančně to zvládáme a reagovat budeme, až se potraviny buď ještě zdraží, nebo zlevní. V současné době nemáme potřebu obědy zdražit," řekla ředitelka Školní jídelny Pelhřimov Eva Nováková. Pelhřimovská jídelna připravuje denně 720 až 780 obědů, stravují se v ní žáci dvou škol. Děti ve věku sedm až deset let v ní za oběd platí 30 korun, děti ve věku 11 až 14 let 32 korun, patnáctiletí a starší mají obědy za 34 korun. Při listopadovém zdražení se cena obědů zvýšila o dvě koruny.

„Už jsme měli opravdu problém s penězi vyjít, zvažovali jsem lacinější alternativy zeleniny, ovoce. Trochu jsme na těchto věcech šetřili, ale nechtěli jsme to tak dělat dál," podotkla Nováková. Zdůraznila, že kromě ovoce a zeleniny zdražily výrazně i další suroviny včetně masa, mouky a mléčných produktů. „Pokud bychom se zase dostali do situace, že (finančně) nevycházíme, tak bychom zdražování zvažovali. Většinou se to ale snažíme dělat až s novým školním rokem," řekla Nováková.

Letos v lednu zdražila obědy jídelna Základní školy V Sadech v Havlíčkově Brodě. Naposledy v září loňského roku cenu obědů zvedla jídelna Základní školy Evžena Rošického v Jihlavě. Jídelna nabízí obědy i pro strávníky mimo školu, denně jich připravuje asi 950. Podle její vedoucí Olgy Ryšavé zdražili o čtyři koruny. „Takže teď to zatím není nutné," řekla Olga Ryšavá. Obědy pro nejmladší žáky nyní v jihlavské jídelně stojí 29 korun.

Cíl novelizace vyhlášky

Ještě o tři koruny levnější mají obědy děti od sedmi do deseti let v Centrální školní jídelně Třebíč, kterou zřizuje třebíčská radnice. Ve škole se stravuje přes tisíc lidí. Cenu obědů třebíčská jídelna naposledy upravovala loni v červenci. Pro děti do šesti let připravuje obědy za 25 korun, deseti až čtrnáctiletí hradí 28 korun, pro starší 15 let platí cena 30 korun za oběd. „Zatím nemáme potřebu zdražovat, uvidíme, co bude dál, ale určitě se nebude zdražovat od února," řekla ředitelka třebíčské jídelny Drahomíra Trnčíková.

Cílem novelizace vyhlášky umožňující zvýšit ceny bylo podle ministerstva školství novými limity reagovat na růst cen potravin a umožnit jídelnám dál nakupovat kvalitní suroviny. Nyní je podle ministerstva průměrná cena obědu ve školní jídelně 34 korun, tedy o deset korun vyšší než před šesti lety. Maximální cena oběda pro žáky ve věku od sedmi do deseti let je zatím stanovená na 39 korun, od února může být až o osm korun vyšší.

Obědy zdarma 

Školy na Vysočině mají už několik let možnost zprostředkovat svým žákům z nejchudších rodin díky dotacím obědy zdarma. Podle informací Kraje Vysočina se obědy ročně hradí přibližně 500 dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto RitaE/pixabay

Štítky jídelna, škola, potraviny, peníze, cena, zdražení, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní jídelny v kraji nepřipravují únorové zdražení obědů. Zhruba 500 dětí na Vysočině jí zdarma | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.