Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Poslední mohykán. Na Žďársku zbourali dva ze tří unikátních stožárů k měření námrazy

U Studnic blízko Nového Města na Moravě zbourali dva ze tří stožárů, které sloužily ke sledování vlivu námrazy na elektrické vodiče. Odstranění kovových stožárů vysokých asi padesát metrů dlouho žádala Správa CHKO Žďárské vrchy, která byla ve sporu s jejich majitelem. Podle ochránců přírody by měl zůstat jeden stožár.

Podle ochránců přirody stožáry poškozovaly krajinný ráz chráněné oblasti. „Dva krajní stožáry se odstranily a jednáme o podobě toho prostředního, aby mohl zůstat a plnit funkci, pro kterou tam je, a současně, aby minimálně narušoval ráz krajiny," řekl Zdeněk Záliš, vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny Správy CHKO.

Stožáry jsou brněnské společnosti EGÚ, jejíž vyjádření CŤK zjišťuje. Řadu let už neměly platné stavební povolení. Spor se dostal až k soudu a vyústil ve více než milionovou pokutu pro majitele stožárů. 

Měřicí stanice u Studnic byla jediná svého druhu, a to nejen u nás. Od roku 1940 až do současnosti tam byla prováděna přesná měření. V roce 2020 se tak podařilo dosáhnout nejdelší kontinuální řady měření námrazy – osmdesát let. K dispozici jsou tak ucelená data, z nichž lze mimo jiné vyčíst, že na tvar a velikost námrazy má vliv nejen teplota, ale hlavně síla a směr větru. Vysoké kovové konstrukce u Studnic vyrostly v osmdesátých letech minulého století. Na témže místě stály od roku 1929 sloupy ze dřeva. Studnické stožáry měly i další význam. Turisté je považovali za jedinečný orientační bod. 
Zdroj: https://zdarskevrchy.cz/

Nynější kovové stožáry propojené lany elektrických vodičů sloužily energetikům ke zkoumání vlivů námrazy od roku 1980. Povolené byly nejdřív na deset let, následně bylo jejich setrvání prodloužené do roku 2005.

Od té doby to podle Záliše byla nelegální stavba. Firma teď podle něj přistoupila k demolici dvou stožárů ještě předtím, než bylo ukončeno řízení o odstranění stavby.

Malá ves Studnice spadá pod Nové Město na Moravě. S nadmořskou výškou okolo sedmi set osmdesáti metrů je nejvýše položenou osadou na Českomoravské vrchovině.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Helena Zelená Křížová

Štítky ČR, počasí, příroda, energie, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední mohykán. Na Žďársku zbourali dva ze tří unikátních stožárů k měření námrazy | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.