Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Motivace pro mladé lékaře. Kraj Vysočina plánuje budoucím praktikům vyplácet stipendia až 200 tisíc korun

Kraj Vysočina rozšíří stipendia pro studenty medicíny. Začne je vyplácet i budoucím praktickým lékařům. Mohou získat až 200 tisíc korun. Stipendia jsou podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) jednou z možností, jak udržet dostupnost zdravotní péče v kraji. Podmínkou stipendií je následné působení ve zdravotnictví na Vysočině.

V dubnu letošního roku zavedl kraj stipendia pro budoucí pediatry, nyní budou určená i pro všeobecné praktické lékaře . „Protože i tam vnímáme nějaká bílá místa v Kraji Vysočina," řekl hejtman kraje Vítězslav Schrek.

Kraj Vysočina už vyplácí stipendia pro lékaře, kteří po studiu nastoupí do některé z krajských nemocnic. Mohou získat 80 tisíc korun za jeden akademický rok. „Podle počtu let, kdy se čerpá stipendium, potom chceme závaze od lékařů, že stráví svou prací v našich nemocnicích," řekl Schrek.

Budoucím lékařům, kteří se rozhodnou pracovat na Vysočině v soukromých ordinacích, bude kraj za akademický rok vyplácet 100 tisíc korun. Nové stipendium je určené pro studenty oboru všeobecné lékařství, kteří už úspěšně absolvovali alespoň čtyři ze šesti let studia.

Podle informací Kraje Vysočina je v kraji s přibližně půl milionem obyvatel asi 320 praktických lékařů a lékařů pro děti a dorost. Jejich nedostatek je způsobený změnou vzdělávání dětských lékařů i stárnutím lékařů, kteří vedou své praxe. Pediatrů se do systému stipendií zatím podle Schreka přihlásilo šest.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mladilekari.cz

Štítky ČR, správa, zdraví, školy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motivace pro mladé lékaře. Kraj Vysočina plánuje budoucím praktikům vyplácet stipendia až 200 tisíc korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.