Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zdražení elektřiny a vyšší náklady. Lidé na Třebíčsku si kvůli tomu připlatí za vodu

Obyvatelům měst a obcí na Třebíčsku sdružených v dobrovolném svazku stoupne v příštím roce platba za pitnou vodu se stočným o 22,9 procenta. Za metr krychlový včetně daně budou od ledna platit 133,57 koruny, V porovnání s letoškem to bude o 24,80 koruny víc. Způsobilo to hlavně zdražení elektřiny, zvyšují se také náklady na mzdy a materiál.

„Elektřina se i po zastropování navýšila téměř trojnásobně pro příští rok," řekl ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti (VAS) Jaroslav Hedbávný. Doplnil, že společnost měla do letoška cenu elektrického proudu fixovanou.

Ceník na rok 2023 už na Vysočině zveřejnil Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko. Cenu metru krychlového pitné vody se stočným od 1. ledna zvýší o 19,2 procenta na 122,90 koruny včetně DPH.

Zdražení schválili v týdnu

V Jihlavě by platby za pitnou vodu se stočným mohly v příštím roce stoupnout o 24,5 procenta na 125,98 koruny. Je to návrh, který projedná zastupitelstvo města na prosincové schůzi.

Nové ceny vody na Třebíčsku byly schválené tento týden na zasedání svazku obcí Vodovody a kanalizace Třebíč, pro který provozuje vodohospodářskou infrastrukturu tamní divize VAS.

Jde o území s přibližně sto tisíci obyvateli. „Vyšší růst ceny se kvůli zdražení elektřiny příští rok týká stočného,“ uvedl Hedbávný. Divize provozuje přes padesát čistíren odpadních vod.

Čerpací stanice nutností

Vzhledem k tomu, že je Vysočina kopcovitá, jsou u kanalizací i čerpací stanice, aby se voda dostala k čištění. U dodávek pitné vody má podle ředitele elektřina nižší podíl na celkových nákladech. „U odpadních vod je elektřina tím největším provozním nákladem," podotkl Hedbávný.

Platba za metr krychlový pitné vody se příští rok v tomto regionu zvýší skoro o sedm korun na 67,98 koruny. Stočné bude včetně daně 65,59 koruny, proti letošku bude vyšší o 17,90 koruny na metr krychlový.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, správa, peníze, Třebíčsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdražení elektřiny a vyšší náklady. Lidé na Třebíčsku si kvůli tomu připlatí za vodu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.