Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Firmy v kraji se snaží využívat odpadní teplo výroby, osazují solární panely. Třeba Bosch nebo Mlékárna Polná

Firmy na Vysočině oslovené ČTK se kvůli drahým energiím snaží víc využívat odpadní teplo z vlastní výroby, pořizují fotovoltaické panely. Mlékárna Polná například také vyměnila 247 zářivek staršího typu za úspornější LED svítidla. Výrobce autodílů Bosch Diesel nechal od loňska instalovat na střechách výrobních hal v Jihlavě - Pávově 4598 solárních panelů, podle firmy to zapadá do celkového cíle Bosch Group ve světě na úspory energií a snížení škodlivých emisí do roku 2030.

„Celkový výkon této podnikové fotovoltaické elektrárny nyní dosahuje ročně kolem 1,8 GWh (gigawatthodiny), tato hodnota uspořené energie odpovídá roční úspoře 900 tun CO2," sdělil mluvčí skupiny Bosch v ČR Pavel Roman. Vyrobenou energii spotřebovává závod. „Tímto projektem učinil jihlavský Bosch první důležitý krok ve směru vlastní výroby elektrické energie, další kroky budou následovat v roce 2023," dodal mluvčí.

Společnost má také zpracovaný plán na úspory energií, zahrnuje mimo jiné mírné snížení teploty v kancelářích a výrobních prostorách. Bosch Diesel v Jihlavě zaměstnává okolo 4500 lidí. Zatím vyrábí komponenty pro spalovací motory, program rozšíří o výrobky pro elektrická osobní auta. „Hledáme zaměstnance nejen na výrobní pozice, ale i do specializovaných profesí," uvedl mluvčí.

Mlékárna Polná s 53 zaměstnanci bude od ledna patřit mezi firmy, na které se bude vztahovat vládní zastropování cen elektřiny a plynu. Zastropování se týká domácností, malých a středních firem a veřejných institucí. I tak, pokud by se ceny držely u tohoto stropu, znamenalo by to podle jednatele mlékárny Miloše Kvasničky u plynu proti loňsku nárůst plateb skoro na pětinásobek a u elektřiny víc než dvojnásobnou částku.

Záložní řešení v pivovaru 

Mlékárna osazuje fotovoltaické panely na střechu, urychlila zavádění systému na využívání odpadního tepla z chlazení na předehřívání mléka, případně užitkové vody. Na úsporná opatření žádá o dotaci, návratnost těchto investic bude podle jednatele záviset také na vývoji cen energií. Výměnou zářivek by měly náklady na svícení v podniku klesnout na polovinu. Nová svítidla bude podnik splácet z těchto úspor.

Novoměstský výrobce lékařských nástrojů a implantátů Medin kvůli riziku výpadků v dodávkách zemního plynu vytvořil systém vytápění části areálu pomocí tepelných čerpadel s využitím odpadního tepla z vlastních provozů.

Záložní řešení pro případ nedostatku plynu má i Rodinný pivovar Bernard v Humpolci. Pořídil hořáky, které umožňují spalovat lehký topný olej. Pivovar letos nakupuje elektřinu ve srovnání s rokem 2021 dráž o 150 procent. „V příštím roce budeme nakupovat elektřinu ve srovnání s letošním rokem asi o 20 procent levněji. Výrazně vyšší výdaje budeme mít za plyn,“ řekl mluvčí pivovaru Radek Tulis. Pivovar podle něj usiluje o efektivní hospodaření dlouhodobě, řadu procesů už podle něj nelze uskutečňovat s nižšími energetickými výdaji.

Výrobci autodílů Fraenkische CZ v Okříškách na Třebíčsku s 850 zaměstnanci náklady na energie nestouply, ceny má zafixované i na příští rok, uvedla specialistka pro firemní komunikaci Daniela Vilhelmová. Společnost se snaží s energiemi i tak hospodařit zodpovědně. „Teplotu v kancelářích i ve výrobních halách řídíme centrálně, dochází k výměně osvětlení za LED svítidla v místech, kde dosud nainstalovaná nejsou," uvedla příklady. S majitelem budovy firma jedná o osazení fotovoltaiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, firmy, Vysočina, Robert Bosch GmbH, solární panel, teplo, Mlékárna Polná spol. s r.o., Jihlava, Kraj Vysočina, Polná, Pávov, Pavel Roman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy v kraji se snaží využívat odpadní teplo výroby, osazují solární panely. Třeba Bosch nebo Mlékárna Polná | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.