Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Se zdražováním se zvýšily i náklady v sociálních službách. Vyjednávání s vládou přineslo Vysočině další peníze

Náš kraj podle původně schváleného rozpočtu na rok 2022 obdržel na zajištění a provoz sociálních služeb 1 023 milionů korun. Náklady na uvedené služby však nakonec budou v souvislosti s růstem cen energií, růstem mezd i kvůi inflaci vyšší, proto je třeba tuto původně schválenou částku navýšit.

„Letošní rok je ovlivněn také přechodným výpadkem financování z dotací EU. Vláda akceptovala argumenty krajů a rozdělila mezi kraje 2,8 miliardy korun, a to podle směrných čísel stanovených zákonem o sociálních službách. Pro náš kraj je směrné číslo 5,3 %, což představuje dalších 150,5 milionu korun. Rozdělení této částky schválilo už v září krajské zastupitelstvo, koncem září peníze fyzicky dorazily, nyní jsou přeposílány konkrétním organizacím,“ informoval Jan Tourek, radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí. 

Toto dodatečné navýšení je pro provozovatele sociálních služeb na Vysočině velkou pomocí. Původní státní rozpočet nepočítal s tak dramatickým vývojem nákladů. „Zastupitelstvo kraje schválilo rozdělení této částky na jednotlivé sociální služby.  Z celkové částky je téměř 83,5 milionů korun  určeno pro poskytovatele sociálních služeb, které Kraj Vysočina nezřizuje. 67 milionů korun bylo schváleno pro příspěvkové organizace kraje. Tomuto rozhodnutí předcházela komunikace s poskytovateli sociálních služeb a analýza jejich finanční situace," doplnila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Kraj teď uzavírá příslušné smlouvy, 26. září obdržel prostředky z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na účet a začal posílat prostředky jednotlivým příjemcům dotací. „Většina poskytovatelů tak bude mít již v tomto týdnu peníze z MPSV na účtech," dodala Svatošová. 

Ohodnoť článek

Foto Michal Šťastný | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky sociální, služba, rozpočet, náklady, zdražování, peníze, vláda, Kraj Vysočina, sociální služby, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se zdražováním se zvýšily i náklady v sociálních službách. Vyjednávání s vládou přineslo Vysočině další peníze | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.