Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vysočina má na stavbu prvního hospice schválenou dotaci do 67 milionů. Stavební firma už je vybraná

Kraj Vysočina má schválenou dotaci na lůžkový hospic v Havlíčkově Brodě. Od ministerstva zdravotnictví může na jeho stavbu dostat až 67 milionů korun. Zastupitelům kraje to dnes řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Na stavbu hospice s 20 lůžky už kraj vybral stavební firmu. Další informace budou podle náměstka zveřejněné, až skončí lhůta, v níž je možné se proti rozhodnutí odvolat. Na Vysočině zatím lůžkový hospic není.

„Co můžeme říci, že jsme relativně spokojení, protože bylo šest zájemců, kteří soutěžili tu veřejnou zakázku. Vysoutěžili jsme pod rozpočtovanou cenu," řekl náměstek Vladimír Novotný. Odpověděl tak na jeden z dotazů opozičního zastupitele Martina Kukly (ANO).

Budoucí podoba kamenného hospice v Havlíčkově Brodě (vizualizace), zdroj: Kraj Vysočina 
Hospic umožňuje vyřešit nebo alespoň zmírnit různé psychologické a duchovní problémy spojené s umíráním. Umožňuje intenzivní a nerušený kontakt s partnerem nebo rodinou.

Podle věstníku veřejných zakázek kraj u této zakázky předpokládal cenu okolo 85 milionů korun bez daně. Stavební firmy mohly podávat nabídky do 19. srpna.

Co je hospic?

Hospic je zdravotnicko-sociální zařízení, které slouží k péči o nevyléčitelně a těžce nemocné osoby, tedy k takzvané paliativní péči. Současná zdravotnická zařízení hospicového typu dostala své jméno podle instituce hospiců – míst pro odpočinek poutníků, která vznikla ve 4. století.

Hlavním účelem hospiců je maximálně zlepšit kvalitu života v jeho závěrečné fázi a umožnit důstojné umírání. Děje se tak především snižováním nebo odstraňováním bolesti a jiných nepříjemných fyzických projevů nemoci. 

Kraj podle dřívějších informací nechá postavit zařízení s 18 lůžky pro dospělé a dvěma dětskými lůžky u havlíčkobrodské nemocnice. Víc než půlhektarový pozemek pro hospic kraji darovalo město, havlíčkobrodští zastupitelé o tom rozhodli loni v listopadu. Projekt kraj převzal od Spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy, který o stavbu „kamenného" hospice na Vysočině usiloval od roku 2015.

Zadržování dešťové vody 

Součástí kamenného hospice bude také 17 parkovacích míst, a to nejen pro zaměstnance, ale i pro hosty a rodiny klientů. „Zajímavostí je navržená plochá střecha s extenzivní vrstvou zeleně, která zabraňuje přehřívání střešního pláště a zároveň poslouží k zadržování dešťové vody,“ řekl již dříve krajský radní Karel Janoušek. Domácké prostředí bude podtrženo vhodně doplněnou sadovou úpravou s možností výjezdu z jednotlivých pokojů přímo do zeleně.

Spolek v Jihlavě neuspěl 

Spolek se nejdřív pokoušel sehnat místo pro hospic v krajské Jihlavě, na radnici ale neuspěl. Pak mu pozemek slíbil Havlíčkův Brod. Následně spolek získal také příslib kraje, že na stavbu hospice přispěje až 20 miliony korun, pokud ji bude dotovat i ministerstvo zdravotnictví. Od ministerstva ale spolek nakonec peníze nedostal, proto havlíčkobrodské radnici pozemek vrátil.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Kraj Vysočina | Zdroj ČTK, wikipedia

Štítky hospic, kamenný, výstavba, zakázka, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, stavební firma, Vladimír Novotný, ČSSD, pozemek, Martin Kukla, ANO 2011, Karel Janoušek, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina má na stavbu prvního hospice schválenou dotaci do 67 milionů. Stavební firma už je vybraná | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.