Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nádrž Sedlice i rybník Kachlička jsou i nadále kvůli sinicím zakázané

Hygienici na Vysočině znovu prodloužili zákaz koupání v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku a rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku. Jejich voda je kvůli znečištění nebezpečná pro lidské zdraví. Kvalita vody se ve druhé polovině měsíce zhoršila v rybníku Domanínský poblíž Bystřice nad Pernštejnem, po koupání v něm by se podle doporučení krajské hygienické stanice měli rekreanti osprchovat. Vyplývá to z jejích aktuálních dat na webu.

Hygienici v tomto týdnu kontrolovali 19 přírodních koupališť v kraji. Čistou vodu z nich mělo 11 a v dalších pěti byla kvalita vody mírně snížená. Její teplota se v navštěvovaných rekreačních nádržích pohybuje přibližně mezi 22 až 25 stupni Celsia. K nejvyhřátějším patří biotopy v Třešti a Jemnici, přehrada Trnávka a rouchovanské koupaliště Stejskal.

Zákaz koupání v přehradě Sedlice s 38 hektary plochy platí od konce června. V její vodě je stále větší množství chlorofylu i sinice. „Z důvodu možného ohrožení zdraví vlivem toxinů, které jsou produkovány sinicemi, je zákaz koupání prodloužen," uvedli hygienici.

Koupání v osmihektarové Kachličce je zakázané od 14. července kvůli masivnímu výskytu sinic. Voda je v tomto rybníku průhledná jen do 25 centimetrů. „Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví," upozornila krajská hygienická stanice.

Čistou vodu nabízejí rekreantům v polovině prázdnin rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý poblíž Telče, Sykovec a Velké Dářko na Žďársku, biotopy v Třešti, Jemnici a Šiklově Mlýně, zatopený lom u Horní Cerekve, přehrady Trnávka a Dalešice a veřejné koupaliště Stejskal v Rouchovanech.

Vhodné ke koupání jsou přes menší znečištění také Břevnická nádrž a rybník Ředkovec na Havlíčkobrodsku, stejně jako rybníky Koupaliště, Medlov a Pilská nádrž v okrese Žďár nad Sázavou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KHSKV

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, rybník, Sedlice, přehrada, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, Kachlička, Kraj Vysočina, okres Pelhřimov, Bystřice nad Pernštejnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádrž Sedlice i rybník Kachlička jsou i nadále kvůli sinicím zakázané | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.