Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: U přehrady Sedlice a rybníku Kachlička i nadále platí zákaz

Na Vysočině prodloužili hygienici zákaz koupání v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku a v rybníku Kachlička v okrese Havlíčkův Brod. Jejich voda obsahuje hodně sinic, je nebezpečná pro lidské zdraví. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila krajská hygienická stanice (KHS) na svém webu. Zbývající přírodní koupaliště v tomto kraji budou pracovníci stanice znovu kontrolovat v příštím týdnu.

Zákaz koupání v přehradě Sedlice s 38 hektary plochy platí od konce června. V její vodě je stále větší množství chlorofylu i sinic. „Z důvodu možného ohrožení zdraví vlivem toxinů, které jsou produkovány sinicemi, je zákaz koupání prodloužen," uvedli hygienici.

Koupání v osmihektarové Kachličce je zakázané od 14. července kvůli masivnímu výskytu sinic. Voda je v tomto rybníku průhledná jen do 30 centimetrů.

V minulém týdnu kontrolovali pracovníci KHS 18 přírodních koupališť na Vysočině. Čistou vodu mělo deset a dalších šest vodních ploch mělo jen mírně sníženou kvalitu.

Čistou vodu měly v polovině měsíce Břevnická přehrada, rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý, přírodní biotopy v Třešti a v Šiklově Mlýně, přehrady Dalešice a Trnávka, rouchovanské koupaliště Stejskal, lom v Horní Cerekvi a rybník Sykovec u Tří Studní.

Jen mírně sníženou kvalitu vody měly před týdnem rybníky Velké Dářko, Medlov, Domanínský, Koupaliště u Nového Města na Moravě, Ředkovec a Pilská nádrž ve Žďáru nad Sázavou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, Kraj Vysočina, rybník, přehrada, Sedlice, Krajská hygienická stanice, Kachlička, Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: U přehrady Sedlice a rybníku Kachlička i nadále platí zákaz | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.