Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Provozovatelé sjezdovek na Vysočině se chystají na novou sezonu. Nyní opravují techniku

Provozovatelé sjezdovek na Vysočině dokončují přípravy na novou lyžařskou sezonu. Podle ankety ČTK se zatím věnovali hlavně opravám a revizím techniky, prováděli také úpravy svahů. Do větších investic se kvůli slabým tržbám z minulých zim většinou pouštět nemohli. Peníze vydávali hlavně za zlepšení systémů na umělé zasněžování. Někde jsou ale kvůli suchu oslabené jejich vodní zdroje.

Nádrž u sjezdovky na Fajtově kopci je sice plná vody, ale má slabý přítok.  „Potřebovali bychom, aby pořádně napršelo. Za minulých 14 dnů spadlo jen nějakých 26 milimetrů,“ řekl ČTK Jiří Pálka z lyžařského klubu ve Velkém Meziříčí. Na Fajtově kopci klub před zimou zlepšil dojezdovou část sjezdovky a rozvod vody pro zasněžování. „Pokládáme do země potrubí na místa, kde jsme složitě tahali hadice,“ uvedl Pálka.

Na Harusově kopci u Nového Města na Moravě nahradí tři stará sněhová děla stejný počet nových, s vyšší účinností. Sníh mohou začít vyrábět už při teplotách slabě pod nulou. Jde o investici kolem milionu korun, řekl správce skiareálu Karel Klapač. Pracovníci už u sjezdovky upravili plochu parkoviště. „V nejbližších dnech budeme dělat revizi lanovky,“ doplnil.

Revizemi prochází i vybavení sjezdovky v Dalečíně na Ždársku. „Jinak z minulé sezony na nějaké investice moc není,“ řekl Ivo Doležal. Vody pro zasněžování tam je dostatek díky řece Svratce.

Další sněhové dělo přibylo na Šacberku u Jihlavy, připraveno jich tam bude 11. „Příroda nám poslední roky nepomáhá, těch mrazů nechodí moc. Takže musíme být schopni za co nejkratší dobu udělat umělý sníh,“ řekl Pavel Havlíček, který sjezdovku provozuje. Přípravy na zimu, zahrnující i revize, kontroly a opravy, jsou téměř hotové. „V blízké době se technika bude stěhovat na kopec. Kdyby začalo mrznout koncem listopadu, byl by to stav ideál,“ řekl.

Na sezonu se připravuje také další sjezdovka u Jihlavy, která je na vrchu Čeřínek, přestože provozovatelé jednají o jejím prodeji. „Lyžovat se bude určitě, ať už k prodeji dojde, nebo nedojde,“ uvedl zástupce skiareálu Vladimír Mátl.

Sjezdovky na Vysočině mají za sebou třetí špatnou zimu. O velkou část tržeb je loni připravil výpadek vánočních prázdnin způsobený pozdním zahájením sezony. Na sjezdovkách závislých na přírodním sněhu se vleky ani nerozjely a některé svahy s umělým zasněžováním udržely provoz necelé dva týdny.  Nejdéle, 86 dní, se lyžovalo na Šacberku.

Autoři | Foto www.lyzovanispicak.cz

Štítky sjezdovka, technika, Kraj Vysočina, sněžné dělo, Jihlava, Velké Meziříčí, Šacberk, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatelé sjezdovek na Vysočině se chystají na novou sezonu. Nyní opravují techniku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.