Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočina používá vlastní dron za 75 tisíc korun. Pracovat s ním umí pět lidí

Kraj Vysočina od letoška používá vlastní dron k pořízení různých leteckých snímků a videí. Nasadit se dá například i při sledování průběhu a výsledku dotovaných prací v přírodě a mapování rašelinišť, svahů a jiných obtížně přístupných míst. Získaná data poslouží také třeba při přípravě projektů, plánů péče a map. Včetně vybavení stál dron 75 tisíc korun, pro jeho obsluhu je vyškolených pět lidí. Podle kraje to vyjde levněji, než kdyby si službu objednával, řekl Martin Tejkal z krajského odboru informatiky.

„S ohledem na nejčastější potřebu kraje, to je pořízení fotek, videí, leteckých snímků, je vlastní zajištění provozu a především následné zpracování pořízených dat výrazně rychlejší a levnější než v případě zajištění uvedeného vybranou firmou," uvedl Martin Tejkal. Doplnil, že dron byl registrovaný u Úřadu pro civilní letectví. Služby dronu je podle něj možné poskytnout každému útvaru krajského úřadu, který o to požádá.

Dron v majetku kraje byl zatím nejvytíženější od března, úředníci jeho pomocí sledovali například práce na obnovování nebo vytváření mokřadů a malých vodních nádrží v chráněných územích. „Využili jsme aktuálního období předjaří, kdy plochy již nejsou pokryty sněhem a zároveň ještě nedošlo k zarůstání ploch bujnou vegetací, to znamená, je dobře vidět stav prací," uvedl Pavel Hájek (STAN a SNK ED), krajský radní pro životní prostředí a zemědělství.

Pracovníci kraje pomocí dronu zdokumentovali například revitalizaci v části přírodní rezervace Prameniště Jankovského potoka, stav opatření provedených v přírodní rezervaci Havranka na Havlíčkobrodsku nebo vodní nádrž v lokalitě Hajnice na Jihlavsku, která byla obnovena před čtyřmi lety. Podrobnosti k tomuto monitoringu jsou na krajském webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky dron, příroda, správa, Vysočina, Kraj Vysočina, Úřad pro civilní letectví, Pavel Hájek, Starostové a nezávislí, SNK Evropští demokraté

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina používá vlastní dron za 75 tisíc korun. Pracovat s ním umí pět lidí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.