Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kaplička Panny Marie u Hodic se stala novou kulturní památkou Vysočiny

Neogotická kaplička Panny Marie mezi Hodicemi a Třeští na Jihlavsku je nově nemovitou kulturní památkou. Na seznam přibyla v Kraji Vysočina v letošním třetím čtvrtletí jako jediná, rozšířila ho na 2968 nemovitých památek. Kapličku prohlásilo za památku ministerstvo kultury díky podnětu územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči. ČTK to dnes oznámila mluvčí pracoviště Ilona Ampapová.

Výklenková kaplička z roku 1885 stojí u silnice z Třeště do Hodic. Byla vystavěna tehdejším majitelem panství Třešť Leopoldem ze Sternbachu za uchránění života při nehodě kočáru. Na hlavním průčelí se nachází nika se sousoším Panny Marie s malým Ježíškem a je na něm zasazena mramorová deska s nápisem Vystaveno L. P. 1885 na poděkování Matce Boží, pomocnici křesťanův. 

V létě 2013 prošla kaplička dílčí rekonstrukcí spojenou s opravou fasádní omítky. „Kaplička je hezkým příkladem malé sakrální architektury. Je také cenným svědectvím o formování venkovské barokní krajiny v 19. století,“ uvedla ředitelka telčského pracoviště NPÚ Martina Indrová.

Na území Kraje Vysočina se spolu se 2968 nemovitými kulturními památkami a 16 národními kulturními památkami nacházejí také tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a jedna krajinná památková zóna. Na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO figuruje historické jádro Telče, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou a soubor židovské čtvrti, židovského hřbitova a baziliky sv. Prokopa v Třebíči.

Autoři | Foto www.sceneryphoto.blog.cz

Štítky kaplička, Panna Marie, Kraj Vysočina, Národní památkový ústav, Hodice, Telč, okres Jihlava, Světové dědictví UNESCO, Třešť, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaplička Panny Marie u Hodic se stala novou kulturní památkou Vysočiny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.