Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet lidí se zbrojním průkazem se na Vysočině zvyšuje. Na konci roku 2021 jich policie v kraji evidovala 16 921

Počet lidí se zbrojním průkazem se na Vysočině zvyšuje. Roste i počet držených zbraní. Na konci loňského roku evidovala policie v kraji 16 921 průkazů, většina skupiny E, která opravňuje držení zbraně pro ochranu života a zdraví. V meziročním srovnání vzrostl počet zbrojních průkazů v kraji o 244. Počet zbraní stoupl o 1746 na 52 859, uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Kraj má zhruba 510 tisíc obyvatel.

Další zbraně mají držitelé zbrojních licencí, mezi které patří i podnikatelé obchodující se zbraněmi a střelivem nebo sportovní kluby. U 94 držitelů licencí eviduje policie 502 zbraní. V kraji je podle Čírtkové také deset držitelů muničních průkazů, které podle svého druhu opravňují k nakládání s municí a k provádění pyrotechnického průzkumu. Ke zkouškám odborné způsobilosti přišlo loni na Vysočině kvůli vydání zbrojního pasu 359 lidí, 58 uchazečů neuspělo.

Kvůli změně zákona se do policejní evidence dostaly zbraně nebo jejich příslušenství dřív neevidované. Z kategorie zakázaných do kategorie podléhajících ohlášení novela zařadila tlumiče hluku výstřelu. Lidé jich loni ohlásili 295.

Při loňské zbraňové amnestii odevzdali lidí na Vysočině 175 zbraní a 8131 kusů střeliva. „Mezi odevzdanými zbraněmi se nejčastěji objevovaly zbraně kategorie B, tedy pistole a opakovací pušky a kulovnice, kterých občané odevzdali celkem 100," uvedla Dana Čírtková. Půlroční amnestie znamenala trestní zánik odpovědnosti za nedovolené ozbrojování.

Ohodnoť článek

Štítky policie, zbraně, zbrojní, průkaz, Vysočina, zbraň, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí se zbrojním průkazem se na Vysočině zvyšuje. Na konci roku 2021 jich policie v kraji evidovala 16 921 | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.