Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Historický moment. Jadernému reaktoru v Dukovanech bude vládnout žena

Výjimečnou událost hlásí Jaderná elektrárna v Dukovanech, ve které se poprvé v historii bude starat o reaktor žena. Do ryze mužského kolektivu nastoupí zanedlouho absolventka brněnského Vysokého učení technického (VUT), Zuzana Fraňová, která se právě připravuje na práci operátorky blokové dozorny jaderné elektrárny.

Jadernou elektrárnu Dukovany už šestatřicet let řídí 102 operátorů blokových dozoren čtyř dukovanských bloků. Zuzana Fraňová žije už šest let v Brně a nyní tam také podstupuje povinné dvouleté studium ve výcvikovém středisku, aby mohla nastoupit na pozici operátorky. Hotovo bude mít do dvou let.

Už od střední školy mě bavila fyzika a technické předměty. A asi neexistuje lepší místo, kde se tyto obory spojují, než jaderná elektrárna,“ popsala Fraňová, která jako první žena v historii zastane profesi operátora sekundárního a časem možná i primárního okruhu.

Díky angažmá Fráňové se rozšíří počet pracujících žen v jaderné elektrárně, jež se nachází na hranici Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Aktuálně tam pracuje 134. Podle vedení navíc počet pracovnic neustále narůstá. „Je to vidět i na zájmu studentek, které se stále častěji zajímají o práci v elektrárně. Stále početnější zastoupení mají také v rámci vzdělávacích programů jako jsou Jaderné maturity nebo Letní univerzity, které ČEZ pro studenty středních a vysokých škol pravidelně pořádá,“ sdělila Kateřina Bohuslavová, ředitelka Útvaru ESG Skupiny ČEZ.

Vedle jaderných fyziček, stavebních inženýrek, elektrikářek nebo laborantek a chemiček, dochází v obou českých jaderných elektrárnách k dalšímu zvyšování počtu žen u většiny odborných profesí. „Ženy do jádra zkrátka patří a vidíme, jak jejich počet roste. A jsem si jistý, že stejně tomu bude i v případě operátorských pozic v Dukovanech i Temelíně,“  dodal člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky Dukovany, Elektrárna, Zuzana Fraňová, jaderná elektrárna, Vysoké učení technické v Brně, ČEZ, Brno, Jaderná elektrárna Temelín, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Historický moment. Jadernému reaktoru v Dukovanech bude vládnout žena | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.