Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Některé firmy na Vysočině vedle nařízených respirátorů pracovníky také testují

Některé podniky na Vysočině vedle nově nařízeného používání respirátorů pracovníky testují na covid-19. V Jaderné elektrárně Dukovany se testuje dvakrát v týdnu, u vstupu do elektrárny se lidem pořád měří teplota. Testuje se také v pelhřimovském Agrostroji. O nové povinnosti nosit respirátory tento podnik informoval pracovníky koncem minulého týdne. Povinné testování ve firmách skončilo v červnu.

Ode pondělí 25. října musí podle nového opatření vlády kvůli růstu počtu nakažených v Česku nosit respirátory všichni pracovníci ve vnitřních prostorách. Nemusí je mít lidé, kteří pracují sami nebo pokud mají od kolegů odstup alespoň 1,5 metru. „Všichni o té povinnosti vědí," řekl personální ředitel Agrostroje Miloslav Kubiska. Agrostroj Pelhřimov má okolo 2300 zaměstnanců, minulý týden ve čtvrtek z nich bylo pět v karanténě.

Ve žďárské strojírenské a metalurgické firmě Žďas pracuje zhruba 1700 lidí. „My jsme v podstatě připravení na jakékoliv opatření," řekl personální ředitel Petr Havelka s odkazem na dřívější dopady epidemie. „Máme vytipované provozy, kde to jde a kde to nejde," doplnil k povinnosti nosit v práci respirátor. Někde, například u pecí, jsou zóny, kde pracovníci chodí bez respirátoru. „Tam, kde je skutečně zvýšená teplota a kde by je to ohrožovalo na životě a na zdraví," uvedl.

V Dukovanech jeden nakažený 

Ve Žďasu se teď plošně netestuje, zaměstnanci třeba při návratu z dovolené využívali testování z veřejného zdravotního pojištění. Vláda už avizovala, že od listopadu tyto úhrady podstatně omezí. „My po nějakém relativně krátkém čase budeme vyhodnocovat, jestli to pro nás znamená, nebo neznamená problém," uvedl Havelka.

V elektrárně Dukovany teď pracuje 1438 zaměstnanců firmy ČEZ. Elektrárna aktuálně eviduje jednoho zaměstnance s nemocí covid-19, uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V elektrárně podle něj platí řada preventivních opatření proti epidemii dlouhodobě, včetně nošení ochrany úst a nosu ve vnitřních prostorách. „Vždy postupujeme v souladu s legislativou a důrazem na bezpečnost," uvedl Jiří Bezděk.

Míra očkovanosti pracovníků v obou českých jaderných elektrárnách, tedy Dukovanech a Temelíně, podle firmy ČEZ převyšuje 75 procent. Minulý týden ve středu se lidé mohli nechat očkovat proti covidu-19 podruhé přímo v dukovanské elektrárně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv VARS

Štítky covid, koronavirus, respirátor, test, pracoviště, firma, Vysočina, Kraj Vysočina, elektrárna, Dukovany, COVID-19, Petr Havelka, Jiří Bezděk, ČEZ, Česko, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé firmy na Vysočině vedle nařízených respirátorů pracovníky také testují | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.