Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vlekaři na Vysočině chystají novou sezonu. Kvůli minulým ztrátám bez novinek

Provozovatelé uměle zasněžovaných lyžařských sjezdovek na Vysočině se už většinou začali chystat na nový provoz. Dělají údržbu, opravy a revize zařízení. Vesměs všichni řekli, že investice si kvůli ztrátám z minulé sezony dovolit nemohli. Poslední zimu se kvůli vládním opatřením proti epidemii lyžařské vleky a lanovky na Vysočině prakticky nerozjely. Někteří vlekaři uvedli, že kdyby neměli žádné tržby další zimu, asi by skončili.

Rozhodnutí o přípravě nové zimní sezony zatím nepadlo na sjezdovce v Dalečíně na Žďársku. „Do měsíce se musíme rozhodnout. Uvidíme, kam se to vyvine," řekl Ivo Doležal za dalečínský skiareál. V Dalečíně nepouštěli sněhová děla ani minulou zimu.

Skiareály v Česku mohly při dodržení stanovených podmínek minulou zimu fungovat od 18. do 26. prosince. Tehdy ještě sjezdovky na Vysočině neměly dost sněhu, jezdily jen kratší vleky na Čeřínku a na Šacberku. Když se sněhové podmínky v kraji začaly zlepšovat, vláda provoz vleků a sjezdovek zakázala a zákaz postupně prodlužovala. Provozovatelům slíbila z části kompenzovat vynaložené náklady.

„Doufáme, že to letos bude jinak než vloni, to znamená bez nějakého většího omezování," řekl Karel Klapač, správce sjezdovky Harusův kopec v Novém Městě na Moravě. Pracovníci tam už provádějí základní údržbu před zimou. Klapač podotkl, že investice nebyly možné, protože státní dotace pokryly náklady za minulou zimu jen z poloviny.

Tržby nám úplně vypadly, zní ze Šacberku 

„Musíme jet dál, protože máme spoustu závazků," řekl Pavel Havlíček, provozovatel sjezdovky Šacberk u Jihlavy. Dosavadní práce se tam týkaly technického zázemí budov, v příštím týdnu se naplno rozběhnou kontroly a revize techniky. Ani tam na investice nezbylo. „Minulá vláda nám refundovala 50 procent nákladů, tržby nám úplně vypadly," připomněl Havlíček.

„Jsme v plné přípravě. Máme vysekané sjezdovky, děláme revize na všechno, servisujeme děla, rolby...," uvedla Magda Vaňková, která se stará o sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova. Předpokládá, že se na sjezdovkách bude lyžovat. „Protože věříme, že nová vláda, pokud bude dělat nějaká opatření, tak smysluplná a ne taková, jaká udělala minulá vláda," řekla. Podle Vaňkové se provoz na sjezdovkách dá organizovat tak, aby byly dodržované rozestupy mezi lyžaři i jiná opatření proti šíření viru.

Přípravy na novou lyžařskou sezonu potvrdili také například provozovatelé sjezdovek Čeřínek u Jihlavy, Fajtův kopec u Velkého Meziříčí a sjezdovek ve Svratce a v Novém Jimramově.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Šacberk

Štítky turistika, vlek, lyžování, rekreace, hory, Vysočina, sjezdovka, Kraj Vysočina, zima, investice, Šacberk, Dalečín, Česko, okres Žďár nad Sázavou, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Vysočině chystají novou sezonu. Kvůli minulým ztrátám bez novinek | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.