Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koupání na Vysočině: Voda je většinou dobrá, někde ji zkalil déšť

Přírodní koupaliště na Vysočině sledovaná hygieniky mají většinou vodu nezávadnou a vhodnou ke koupání, přesto se někde kvalita vody od začátku července zhoršila. Kvůli zakalení způsobeném dešti to platí hlavně pro vodní plochy na Havlíčkobrodsku. Sinice a vyšší množství chlorofylu zůstává v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku. Po koupání v této přehradě by se lidé měli raději osprchovat. Vyplývá to z informací na webu krajské hygienické stanice.

Hygienici na Vysočině kontrolovali v tomto týdnu vodu v 19 rybnících, přehradách a biotopech. Mírné znečištění zaznamenali v rybníku Kachlička, Ředkovec i v Břevnické nádrži na Havlíčkobrodsku. Kromě snížené průhlednosti vody je v Kachličce a Ředkovci také víc chlorofylu. Voda je průhledná okolo 60 centimetrů. Na začátku prázdnin to bylo asi 130 centimetrů.

Zhoršila se i kvalita vody v nádrži Trnávka na Pelhřimovsku nebo v Dalešické přehradě na Třebíčsku, kde hygienici kontrolují vodu u Koněšínské pláže. Důvodem zhoršení jsou chlorofyl a sinice. Průhlednost vody zůstává v Trnávce asi 1,2 metru a v Dalešické přehradě asi dva metry.

Voda se naopak zlepšila v biotopu Malvíny v Třešti na Jihlavsku, kde se před dvěma týdny mírně zvýšilo mikrobiální znečištění, pravděpodobně po přívalových srážkách. Kontrola tento týden prokázala, že je voda bez znečištění.

Které vodní plochy jsou nejvyhřátější? 

I další rekreační vodní plochy na Vysočině mají podle hygieniků nezávadnou vodu. Její teplota se tento týden pohybovala přibližně od 21 do 24 stupňů Celsia. Mezi nejvyhřátější patřily koupaliště Stejskal u Rouchovan, koupací biotop v Jemnici nebo Pilská nádrž na Žďársku. V zatopeném lomu u Horní Cerekve měla sice voda v posledních dnech necelých 23 stupňů Celsia, ale průhledná je do víc než tří metrů.

Mezi koupaliště s dobrou kvalitou vody patří také biotop Šiklův mlýn nebo novoměstské koupaliště. Kromě nich také rybníky Sykovce, Domanínský, Medlov a Velké Dářko na Žďársku. Na Jihlavsku to jsou rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Malvíny Třešť

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, koupání, Vysočina, Kraj Vysočina, přehrada, chlorofyl, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Krajská hygienická stanice, Sedlice, Kachlička, Trnávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupání na Vysočině: Voda je většinou dobrá, někde ji zkalil déšť | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.